OLD FASHIONED CHEESECAKE

Al jaren ben ik op zoek naar "de moeder van alle cheesecakes'. Die moet net tussen machtig en luchtig inzitten, mag niet te zoet, maar moet wel verslavend zijn. Mijn speurtocht is nog niet helemaal ten einde, omdat ik nog een aantal recepten moet uitproberen. Wel weet ik dat deze versie een serieuze claim op een van de ereplaatsen legt.

Voor 8-10 personen

150 gram verkruimelde volkoren biscuitjes

75 gram boter, gesmolten

250 gram cream cheese (mon choux)

275 gram kristalsuiker

3 eieren

1 eierdooier

2 eetlepels bloem

2 eetlepels slagroom

1 eetlepels geraspte citroenschil

1 eetlepel geraspte sinaasappelschil

2 theelepels vanille essence

Glazuur:

500 gram aardbeien

het sap van een halve citroen

1 eetlepel crème de cassis of een andere smaakgever

1 eetlepel mazena

Meng de verkruimelde biscuitjes met de gesmolten boter. Druk dit mengsel op de bodem van een springvorm van 22 centimeter doorsnee. Klop met een handmixer (of in een keukenmachine) de cream cheese met de suiker tot een glad mengsel. Voeg de eieren, dooier, bloem, slagroom, geraspte schillen en vanille essence toe. Klop weer tot een glad mengsel. Giet het beslag op de kruimellaag in de springvorm. Zet de taart 10 minuten in een op 200 graden celsius voorverwarmde oven. Zet de oven op 120 graden en laat nog 1 uur bakken of tot de taart goudgeel wordt en stevig aanvoelt. Laat de taart afkoelen en neem hem daarna uit de vorm.

Snijd intussen 200 gram van de aardbeien in plakken als ze groot zijn, of halveer ze als ze klein zijn. Besprenkel ze met de helft van het citroensap en zet weg. Druk de overige 300 gram aardbeien door een zeef en doe de puree in een kleine pan met de crème de cassis, mazena en de rest van het citroensap. Zet de pan op een laag vuur en breng al kloppend aan de kook tot een dikke, gladde saus. Laat afkoelen.

Schik de plakken aardbei in een decoratief patroon op de afgekoelde taart. Giet er de afgekoelde saus over en zet de taart minstens 4 uur in de koelkast.

    • Kim Maclean