Melding over verloren motor niet doorgegeven

ROTTERDAM, 22 OKT. De verkeersleider die op 4 oktober de rampvlucht van de El Al-Boeing begeleidde, heeft de melding van de kustwacht in IJmuiden niet doorgekregen dat het vliegtuig volgens ooggetuigen een of twee motoren had verloren.

Dit heeft de woordvoerder van de luchtverkeersbeveiliging op Schiphol bevestigd. Gisteren bleek dat de kustwacht de verkeersbeveiliging van de Rijksluchtvaartdienst (RLD) tijdens de rampvlucht heeft gewaarschuwd dat het bewuste toestel volgens ooggetuigen in ieder geval één motor was verloren. Dat gebeurde op een moment dat het toestel de "extra ronde' boven Amsterdam nog moest inzetten. Eerder had de RLD steeds verklaard dat men tijdens de rampvlucht niet op de hoogte was van het feit dat de El Al-Boeing motoren had verloren.

Volgens de woordvoerder van de RLD kwam het telefoontje binnen bij de algemene verkeersleiding, waarna het niet werd doorgegeven aan de verkeersleider die op dat moment met de piloot van de Boeing communiceerde. “We hebben de verkeersleider zoveel mogelijk willen ontzien.”

De Tweede Kamer wil van minister Maij-Weggen (verkeer en waterstaat) weten waarom zij is gerustgesteld over de luchtwaardigheid van het soort Boeing 747-toestellen dat op de Bijlmer is neergestort. Afgelopen vrijdag stelde het RLD-team dat de ramp onderzoekt dat het twijfels had over de luchtwaardigheid van een bepaald soort Boeing 747-bevrachters. De Kamer wil weten waarom deze twijfel nu is weggenomen.