Kort geding tegen vliegen boven Bijlmer

AMSTERDAM, 22 OKT. Twaalf bewoners van de flats Groeneveen, Kruitberg en Klieverink hebben gisteren een kort geding aangespannen tegen het vliegen boven de Bijlmermeer.

Zij eisen dat het vliegverbod dat begin deze week afliep, onmiddellijk wordt verlengd voor een periode van een half jaar. Advocaat mr. drs. A. Haakmat heeft dat gisteren namens de eisers bekendgemaakt.

Volgens de raadsman leiden de bewoners aan een zogenaamd “post traumatisch stress-syndroom” als gevolg van de ramp. Gedurende de eerste anderhalve week na het ongeluk werden de vluchten boven de wijk gestaakt. Vorige week werden de vluchten hervat als gevolg van de sterke westelijke wind die het gebruik van de zogenaamde Buitenveldert-baan noodzakelijk maakte. Sinds maandag is het vliegverbod officieel opgeheven. Volgens Haakmat wordt betrekkelijk laag over de getroffen flats gevlogen. Dat heeft volgens hem geleid tot een verheviging van de stress-symptomen.

Haakmat zegt dat A. Makdoembaks, huisarts in de Bijlmer, overstroomd wordt met telefoontjes van "angstige' bewoners. Volgens de huisarts is het onmogelijk om de “psychisch getraumatiseerde patiënten” adequaat te behandelen omdat hun symptomen door de overvliegende toestellen verergeren. “Dweilen met de kraan open”, schrijft de arts in een medisch rapport. Het kort geding dient op donderdag 12 november voor de president van de rechtbank in Den Haag.

Bij het bevolkingsregister in Amsterdam melden zich nog steeds illegalen aan die zeggen in aanmerking te komen voor de speciale procedure voor legalisering van slachtoffers van de ramp. Volgens een woordvoerder van het stadhuis hebben zich na zaterdag, de officiële sluitingstermijn, nog 600 illegalen aangemeld. Zij kunnen zich tot en met 23 oktober aanmelden, maar moeten echter de reguliere procedure volgen.

De Israelische vliegtuigmaatschappij El Al en de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing hebben een gezamenlijk fonds opgericht voor de slachtoffers van de Bijlmerramp. Het fonds is ingesteld om de volledige schade te vergoeden, zonder dat eerst de uitslag van het onderzoek naar de oorzaak van de ramp moet worden afgewacht. El Al en Boeing verwachten dat een dergelijk onderzoek nog maanden in beslag kan nemen.

Het nieuwe fonds staat los van het reeds eerder ingestelde noodfonds van El Al. Getroffenen konden daar voor onmiddellijke hulp terecht. Tot dusver hebben 342 mensen hier een beroep op gedaan en werd in totaal een half miljoen gulden uitgekeerd.