Kinderbrieven voor een "liefe koningin'

Brieven aan de koningin. Uitg. Van Holkema & Warendorf, ISBN 90 269 6294 0, prijs ƒ 24,90

ROTTERDAM, 22 OKT. “Liefe koningin Beatrix. Wat is het laagste bedrag wat er ooit in de schatkist van Nederland gezeten heeft. Volgende vraag. Is het leuk om koningin te zijn. Alle mensen vervuilen het milieu. Kunt u daar wat aan doen? Heeft u wel eens een blunder gemaakt?”

Dat schreef Raymond dit jaar aan de koningin, wier 12,5-jarig regeringsjubileum op vrijdag 30 oktober in de Grote of St. Jacobskerk in Den Haag officieel wordt gevierd. Minder plechtig dan die bijeenkomst is het boek met 198 kinderbrieven uit binnen- en buitenland dat gisteren aan de koningin in Paleis Noordeinde is aangeboden. De briefschrijvers zijn vooral nieuwsgierig: hoe zij leeft, of ze een mooi huis heeft, een paard of huisdieren bezit, of ze niet gek wordt van “dat deftige gedoe” en of de koningin het ook niet stom vindt “dat iedereen zomaar al zijn afal op de straat gooit”.

Het boek, Brieven aan de koningin; kinderwensen voor een leukere wereld, heeft vier thema's die door de uitgever aan kinderen werden opgegeven: felicitaties, milieu, leef- en speelruimte en toekomst. Sommige brieven en tekeningen zijn - met grote-mensenogen bekeken - een beetje brutaal, andere lief en aardig of kinderlijk onderdanig alsof de koningin een sprookjesfiguur is.

Veel brieven en tekeningen gaan over het milieu. Of de koningin “ook niet vint dat de otos weg moeten”, maar “niet die vaan mijn famielie”, en dat zij voor de natuur en de ozonlaag veel strenger moet worden, niet alleen in Nederland maar bijvoorbeeld ook op Aruba. En Clemens “zou graag geen bomen om ge kapt zien worden in ons lant”.

Een deel van de opbrengst van het boek, dat volgens de uitgever een soort “kinderblauwdruk van de toekomstige samenleving” is geworden, komt ten goede aan het Nederlands Jeugd Fonds.