Evacuaties na oplaaien strijd Liberia

ABIDJAN, 22 OKT. Rondom Monrovia, de hoofdstad van het Westafrikaanse land Liberia, is de afgelopen dagen opnieuw zwaar gevochten. Rebellen van het National Patriotic Front of Liberia (NPFL) onder leiding van Charles Taylor zijn slaags geraakt met de Westafrikaanse vredesmacht (Ecomog), die twee jaar geleden ingreep in de Liberiaanse burgeroorlog.

De Verenigde Staten hebben gezegd al het niet-essentiële ambassadepersoneel te zullen evacueren. De Verenigde Naties hebben inmiddels twaalf van de achttien personeelsleden van hun kinderfonds Unicef in veiligheid gebracht en ten minste een medewerker van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). Een woordvoerder zei dat de VN vooralsnog willen doorgaan met voedseldistributie, medische hulp en de voorziening van water.

Het NPFL begon vorige week zijn aanvallen op Monrovia. Sindsdien zijn de telefoonverbindingen verbroken. Vluchtelingen die gisteren aankwamen in het naburige Ivoorkust zeiden dat duizenden bewoners uit de omgeving van Monrovia hun toevlucht hebben gezocht in de stad. Onder de 700.000 mensen in de stad dreigt onmiddellijke hongersnood, aldus een andere VN-woordvoerder. De Ecomog heeft gisteren en vandaag zware artilleriebombardementen en luchtaanvallen op door Taylor-aanhangers beheerst gebied uitgevoerd.

Behalve met de Ecomog - 7.000 man afkomstig uit Nigeria, Ghana, Sierra Leone, Gambia, Guinee, Senegal en Mali - is Taylor in gevecht gewikkeld met de vanuit Sierra Leone opererende guerrillabeweging ULIMO (United Liberation Movement of Liberia for Democracy); met een factie onder leiding van Prince Johnson, Taylors voormalige bondgenoot; en met restanten van het leger van de twee jaar geleden door Taylor en Johnson afgezette (en vermoorde) president Samuel Doe.

Leiders van de omliggende landen hebben dinsdag gedreigd alle toevoerwegen over land, zee en lucht vanaf 6 november te blokkeren als Taylor en Prince Johnson de regionale vredesakkoorden niet respecteren. Johnson zou zich inmiddels hebben overgegeven. In de burgeroorlog die het land al twee jaar in zijn greep heeft, zouden meer dan 20.000 mensen zijn vermoord en 40.000 mensen door de hongersnood zijn omgekomen. (AP, AFP)