Europa waarschuwt Milosevic

SARAJEVO, 22 OKT. De Europese Gemeenschap heeft de Servische president, SlobodanMilosevic gewaarschuwd dat het afgelopen moet zijn met de luchtaanvallen op doelen in Bosnië, de etnische zuiveringen en andere kwalijke praktijken.

Zo niet, dan dreigen hardere maatregelen.

Nadrukkelijk wordt in de brief van de Gemeenschap gesteld dat het in een desbetreffende VN-resolutie vervat dreigement met geweld niet loos is. “Er zijn gewelddadige inceidenten geweest tegen etnische gemeenschappen door alle partijen. Maar het is duidelijk dat de Bosnische Serviërs de belangrijkste schenders zijn”, aldus de brief.

In Belgrado luchtten EG-waarnemers gisteren hun woede over het optreden van Kroaten die waarnemers in Cavtat, bij Dubrovnik, in hun hotel hebben omsingeld. Bovendien beschuldigen zij de Kroaten ervan gebruik te maken van vrachtwagens die wit geschilderd zijn, dezelfde kleur die de auto's van de EG-waarnemers hebben. De militairen autoriteiten in Kroatië hebben de beschuldigingen van de EG-waarnemers vanmorgen met kracht tegengesproken. Generaal Anton Tus zei dat de aantijgingen gebaseerd waren op niet geverifieerde informatie.

Het hoofd van de VN-militairen in Sarajevo liet vanmorgen weten dat de humanitaire luchtbrug naar de Bosnische hoofdstad omstreeks het middaguur zou worden hervat. Negen militaire transporttoestellen uit verschillende landen, gecharterd door het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) zouden vandaag nog naar Sarajevo vertrekken. De vluchten waren gisteren opgeschort, ondat nieuwe gevechten onder de aanvliegroute het gevaar voor de toestellen leek te zullen vergroten. Vanmorgen was het in Sarajevo betrekkelijk rustig, maar elders werd zwaar gevochten. (AFP, AP)