Drie jaar overgangstermijn voor nieuwe vestigingseisen; Andriessen doet concessie

DEN HAAG, 22 OKT. Minister Andriessen (economische zaken) wil ondernemers in het midden- en kleinbedrijf een overgangstermijn van drie jaar geven om zich voor te bereiden op de versoepeling van de vestigingseisen. Andriessen heeft deze toezegging gedaan tijdens een besloten bestuursvergadering van het Nederlands Christelijk Ondernemers Verbond (NCOV).

De minister van economische zaken wil voor tachtig branches helemaal geen vestigingseisen meer stellen. Voor vijftien sectoren (onder meer bakkers, horeca, detailhandel, opticiens, en slijters) vindt Andriessen het alleen nog nodig dat startende ondernemers een diploma "algemene ondernemersvaardigheden' hebben.

Voor twaalf branches (onder meer autobedrijven, installateurs en loodgieters) wil hij ook voorwaarden opleggen ten aanzien van de bedrijfstechniek. Indien een branche nog specifieke andere eisen wil stellen - zoals aan vakbekwaamheid - dan moet ze dat zelf regelen, bij voorbeeld via een zogenoemde erkenningsregeling.

Tijdens de bestuursvergadering heeft Andriessen gezegd dat hij vasthoudt aan zijn plan om het beginnen van een bedrijf veel gemakkelijker te maken. Naast de overgangstermijn heeft hij al laten doorschemeren op een aantal punten zijn voorstel te willen aanpassen.

Tot 1 oktober hebben de ondernemersorganisaties de tijd gehad om te reageren op de plannen. Alle ondernemersorganisaties hebben fel protest aangetekend. De belangenorganisaties vinden dat Andriessen startende ondernemers te veel vrijheid geeft. Ze vrezen voor beunhazerij in veel branches. “Het vestigingsbeleid van Andriessen doet afbreuk aan de kwaliteit van het ondermerschap in Nederland”, aldus de organisaties. De kritiek wordt verwerkt in een aangepast plan dat binnenkort naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.