De Berini's gaan af en toe de Berini's voorbij

Voorstelling: Groeten uit Rotterdam door de Berini's. Gezien: 21/10 theater Zuidplein, Rotterdam. Aldaar t/m 24/10, daarna elders.

Zij is Annie en hij Harrie - en samen zijn ze de Berini's, een echtpaar uit de heffe des volks met Rotterdamse tongval en meer bepaald afkomstig uit de regio Botlek. Zij heeft een suikerspin op haar hoofd en gaat aanvankelijk gekleed in een blauwgroene cocktail dress van kreukelige kunststof, later verruild voor een variété-ensemble, een noppenjurk en een kleurig Terlenka-jurkje. Hij draagt een louche showjasje van gebroken wit met zwarte revers, trekt onbehouwen met zijn schouders en is thuis de Jan Hen, die met geen stok de deur meer uit te krijgen is. Zij zou nog wel eens wat meer willen, een beetje romantiek bijvoorbeeld. Hij denkt, als ze het onderwerp voorzichtig aansnijdt, dat ze gewoon een nieuwe jurk verlangt of een complimentje voor de andijvie.

Met hun bewonderenswaardig authentieke alter ego's hebben Marjolein Meijers en Hans Kemeling de afgelopen jaren een aanhang opgebouwd, die - ondanks hun couleur locale - allerminst is beperkt tot Rotterdam en omstreken. Mij gaat die consequent volgehouden slomigheid-anno-eind-jaren-vijftig al gauw tegenstaan, omdat geen uitzicht wordt geboden op een dubbele bodem en omdat er weinig variaties te zien zijn op het thema - een twistgesprekje, een inhaakliedje, wat inhoudsloos gekeuvel en het volgende nummer bij de staande bas. Het is meestal niet méér dan het op het eerste gezicht is: die pronte vrouw, die sukkelige man en hun huiselijke bedoeninkje. Smeuïg en met veel flair opgedist, maar een formule.

En toch gloort er in Groeten uit Rotterdam bij vlagen iets dat duidt op de wens om verder te gaan. In een paar solo-liedjes is Marjolein Meijers haar typetje even voorbij en zingt ze van eenzaamheid en verlangen op een manier, die doet vermoeden dat er een expressieve cabaretière in haar schuilt. Dan is dat malle kapsel op haar hoofd onmiddellijk vergeten. Maar lang duurt dat nooit, want het publiek wil de Berini's en krijgt dus snel weer de Berini's.

    • Henk van Gelder