Computerprogramma voor snel ontcijferen gegevens zwarte doos

De zogenaamde zwarte doos waarin alle vluchtgegevens van verkeersvliegtuigen worden opgeslagen, is de belangrijkste informatiebron voor de reconstructie van eventuele crashes. Tot nu toe is de analyse van de vele opgeslagen gegevens een tijdrovende zaak. De beschadigde zwarte doos van de op de Amsterdamse Bijlmermeer neergestorte ramp-Boeing van El Al bijvoorbeeld moest eerst naar Engeland en vervolgens naar de Verenigde Staten worden doorgestuurd voor onderzoek.

In de nabije toekomst zal de analyse van de gegevens uit zwarte dozen mogelijk aanzienlijk worden vereenvoudigd. Onderzoekers van van het Instituut voor Lucht- en Ruimtevaartonderzoek in Canada zijn bijna klaar met de ontwikkeling van een grafisch computersysteem waarmee ze zo nodig al binnen enkele uren na het vinden van de doos de toedracht van een ramp kunnen achterhalen.

Dit zogeheten Aircraft Data Analysis Presentation System (ADAAPS) is in staat om snel de belangrijkste gegevens uit de doos te halen en in een soort "Flight Simulator' visueel te presenteren. De onderzoeker kan daarbij elke invalshoek kiezen die hij of zij wil: van boven, van opzij, in de cockpit, enzo. Indien gewenst kan synchroon het instrumentenpaneel in een hoekje van het scherm worden afgebeeld. Het programma controleert ook of de gegevens compleet en in orde zijn en corrigeert deze indien nodig.

ADAAPS draait al op een zware bureaucomputer ("werkstation'). Het programma extraheert de gegevens uit de doos en zet ze in zo'n vorm op een harde schijf dat ze onmiddellijk grafisch kunnen worden verwerkt. Met een intacte doos is al binnen enkele uren een simulatie van het ongeluk mogelijk. Het programma bevindt zich in de laatste fase van ontwikkeling en is naar verwachting volgend jaar mei klaar. (New Scientist, 17 okt.)