Blue Jays hebben primeur binnen handbereik

TORONTO, 22 OKT. De Toronto Blue Jays hebben de primeur binnen handbereik. Na de overwinning (2-1) van gisteren op Atlanta Braves is één zege voldoende voor de Canadezen om de World Series honkbal te winnen. Het zou voor het eerst in de geschiedenis zijn dat de titel in handen komt van een ploeg buiten de Verenigde Staten.

Na vier wedstrijden hebben de Canadezen in de best-of-seven-competitie een riante voorsprong van 3-1 opgebouwd. De vooruitzichten zijn goed, want de Blue Jays lijken een traditie te handhaven. De goede gewoonte is dat de thuisclub in overdekte stadions niet verliest. Minnesota Twins won al zijn acht ontmoetingen in het overkapte Metrodome, waardoor het in 1987 en vorig jaar - ook tegen Atlanta Braves - de World Series op zijn naam schreef.

“Ik denk dat het een toeval is”, zei de manager van Toronto Cito Gaston na de triomf. “Ik hoop dat we het karwei vandaag kunnen afmaken.” Zijn collega Bobby Cox gelooft niet dat de Jays veel voordeel van de overkapping hebben. “Het is in ieder geval niet de oorzaak dat we nu op achterstand staan. In tegenstelling tot het Metrodome van de Twins, zijn hier in Toronto de omstandigheden voor beide partijen gelijk”, aldus Cox.

Pat Borders besliste het duel in de zevende slagbeurt met een tweede run voor Toronto. Op dat moment hadden de Blue Jays al een voorsprong van 1-0. De Braves sloten in de achtste slagbeurt nog aan, maar de overwinning kwam niet meer in gevaar. En de titel ligt vannacht in het Skydome voor het grijpen. Borders en werper Key (31), die wellicht zijn loopbaan beëindigt en gisteren pas debuteerde in de World Series, waren de grote mannen in het opnieuw met meer dan vijftigduizend mensen gevulde Skydome. Het stadion heeft sinds de opening in 1990 bijna twintig miljoen mensen in huis gehad. Key stond slechts vijf slagen toe, terwijl Borders in de derde inning een home-run sloeg. “Eerlijk gezegd was dat niet de bedoeling”, gaf hij later toe. “Maar dat doet er niet toe. Hij telde.”

Met vier hits uit negen beurten is Borders de absolute leider van de Blue Jays-slagmannen. Hij bracht gisteren bovendien zijn record op tien home runs in tien achtereenvolgende wedstrijden voor Toronto.