Bestuur optiebeurs wil handel op beursvloer handhaven

AMSTERDAM, 22 OKT. Het bestuur van de Amsterdamse optiebeurs (EOE) heeft gisteren besloten beeldschermen in de optiehandel in te voeren, maar de handel op de vloer niet op te heffen.

Het bestuur van de optiebeurs wijkt hiermee af van het eind vorig jaar gelanceerde voorstel van directeur drs. T.E. Westerterp de beursvloer af te schaffen en volledig over te schakelen naar beeldschermenhandel.

Al eerder was bekend geworden dat de optiehandelaren hun verzet tegen de automatiseringsplannen van Westerterp gedeeltelijk hadden opgegeven en zich niet meer verzetten tegen de invoering van computerschermen. De orders mogen elektronisch worden aangeleverd, maar de handelaar kan de order altijd nog via het "open outcry'-systeem afwikkelen.

Hoe de “gecombineerde” handelsvorm eruit komt te zien, is nog niet duidelijk. Een woordvoerder van de optiebeurs wilde geen commentaar geven op berichten dat de vloer van de optiebeurs alleen nog zou worden gebruikt voor grote orders, terwijl kleine orders van particuliere beleggers via schermenhandel zouden worden afgewikkeld.

Het besluit moet volgens het bestuur nog worden uitgewerkt. Op 9 december kunnen de leden van de optiebeurs zich op een buitengewone vergadering uitspreken over het voorstel.

De verhouding tussen het bestuur onder leiding van Westerterp en de optiehandelaren raakte enige tijd geleden flink bekoeld. Westerterp stelde eind vorig jaar voor de optiebeurs te automatiseren. De handelaren reageerden boos omdat er nauwelijks overleg over was geweest. Westerterp op zijn beurt keerde zich tegen de oppositie en vergeleek de vloergebruikers met de “F-side van Ajax”. Volgens de bestuursvoorzitter trok het bestuur zich niets aan van de bezwaren van de handelaren.

Onder de handelaren, die nu nog grotendeels op de vloer werken via het zogenaamde “open outcry”-systeem, kunnen door de automatiseringsplannen banen verloren gaan. Circa 85 arbeidsplaatsen lopen door de invoering van de handel via de computerschermen gevaar. Bij de EOE werken bijna vierhonderd mensen.

Westerterp was van mening dat de optiebeurs niet concurrerend meer kon werken omdat elke handeling door mensen wordt uitgevoerd. Een te dure optiebeurs zou terrein moeten afstaan aan de collega-beurzen. De boze optiemakelaars, die een commissie van goede diensten hadden ingesteld, bestreden de visie van de bestuursvoorzitter en meenden dat hij verkeerde cijfers had gebruikt.