Beleggers wantrouwen winstgroei Hagemeyer

De koers van de handelsonderneming Hagemeijer daalt dagelijks naar nieuwe diepten. Vanmorgen zakte de koers met 5 gulden naar 108,50 gulden, een nieuw dieptepunt dit jaar. De reeks tegenvallers op de beursvloer heeft het vertrouwen van beleggers aangetast. “Voor Hagemeyer geven alle taxaties nog een winststijging aan, maar de mensen beginnen de taxaties te wantrouwen ”, zegt J. Bosscha van Haften Labouchere.

Bestuursvoorzitter A. Treves doet pogingen om de gemoederen te sussen: “Er zijn geen redenen tot bezorgdheid over de resultaten. Ook Hagemeyer heeft last van de problemen in de consumentenelektronica (waarin ene derde van de omzet wordt gehaald) maar er zijn andere positieve ontwikkelingen”. Bosscha voegt eraan toe: “Het is een goede onderneming met een slim management”. De huidige koersval vinden de analisten dan ook te scherp.

Een aantal analisten heeft desondanks de winstprognoses voor 1992 naar beneden bijgesteld. Van Meer James Capel ging van 100 miljoen naar 96 miljoen, Pierson van 110 naar 105 miljoen, terwijl Van Haften blijft bij zijn conservatieve schatting van 96,6 miljoen. Bedragen die nog steeds liggen boven de winst in 1991, die toen met 26 procent steeg tot 85,2 miljoen gulden.

De achtergrond van deze bijstellingen is de haperende Duitse economie, de afnemende consumentenbestedingen en de valutaire schommelingen. De sterke gulden bezorgt Hagemeyer grote problemen in de Verenigde Staten, Italië, Spanje, Groot-Brittannië en Australië - landen met kwakkelende munten. De VS, waar Hagemeyer 25 procent van zijn omzet haalt in de elektronica en luxe eetwaren, herstelt zich iets, maar niet genoeg om de tikken in Europa op te vangen. Hagemeyer haalt ruim de helft van de omzet in Europa.

Daarbij komt dat Hagemeyer de winst de afgelopen jaren vooral heeft laten groeien door overnames. “De overname van het Duitse handelshuis Froeschl heeft dit jaar de winst weer gered”, meent R. Gooskens van Van Meer. Een nieuwe overname kan de koers weer omhoog krijgen, denkt O. de Jager van Suez Kooijman: “Maar hoe langer het duurt, hoe minder effect het heeft”.

Hagemeyer wil zich echter niet laten opjagen. “Er wordt hard aan gewerkt, maar het gaat niet altijd even vlot. We zijn kritisch, we willen niet groeien omwille van de groei”, zegt Treves. (Reuter)