Alcoa verwerft meerderheidsbelang in Hongarije

De Hongaarse staatsonderneming Hungarian Aluminium Industrial Corporation (Hungalu) en het Amerikaanse aluminiumconcern Alcoa hebben definitieve overeenstemming bereikt over de oprichting van de gezamenlijke onderneming Alcoa-Köfém, waarin Alcoa een belang verwerft van 50,1 procent.

De Hongaarse staat blijft eigenaar van de rest. Alcoa zal 50 miljoen dollar investeren. Over de komende vijf jaar zullen de partners daar nog eens 115 miljoen dollar aan toevoegen. Het Hongaarse aluminiumbedrijf Köfém bevindt zich ongeveer 60 kilometer ten zuid-westen van Budapest. De nieuw gevormde onderneming zal zich bezig houden met de vervaardiging van aluminium walsprodukten, extrusieprofielen en een aantal eindprodukten. Overeengekomen is dat Alcoa Nederland in Drunen de leiding zal krijgen over het Hongaarse bedrijf en technologische ondersteuning zal verlenen. Alcoa Nederland heeft dochterondernemingen in Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk en telt 1500 medewerkers.