Actrice Booth (95) overleden

AMSTERDAM, 22 OKT. De Amerikaanse actrice Shirley Booth is vrijdag op 95-jarige leeftijd overleden in haar woonplaats Chatham, Massachusetts. Het grote publiek kende Booth vooral door haar titelrol in de televisieserie Hazel (1961-66) over de bazige huishoudster van een advocatengezin. De actrice won er twee keer een Emmy voor.

Aan haar televisiesucces ging een lange toneel- en radiocarrière vooraf. Booth debuteerde op Broadway in 1925. Ze was een van de weinige actrices die voor dezelfde rol (in William Inges toneelstuk Come Back Little Sheba) eerst een Tony Award op Broadway ontving (1950) en later een Oscar voor de filmversie (1953). De rol van Lola Delaney in Daniel Manns verfilming bezorgde Booth ook een prijs op het festival van Cannes en van de Newyorkse filmcritici. Tot haar spaarzame overige films behoren The Matchmaker en Hot Spell.