ZOUT OP ZOET

Mexicanen eten op alle uren van de dag vruchten, waar ze ook zijn. Tot in de kleinste nederzetting is er wel een fruitverkoper die de hunkering naar sappige zaken kan stillen.

Kokosnoten en suikerriet worden met een kapmes voor consumptie geschikt gemaakt. Bij de bushaltes voor lange trajectbussen worden schoongemaakte vruchten verkocht: blokjes ijskoude, abrikooskleurige papaya, via het raam van de bus aangereikt op zo'n wit kartonnetje waar bij ons de warme braadworst op ligt. Op straat bestel je bij de fruitverkoper een bekertje versgeperste vruchtensap of een puntzakje gemengd fruit: vruchten naar keuze, geschild, ontpit, in blokjes gesneden, bestrooid met zout en besprenkeld met limoensap. Menige Mexicaan drinkt 's morgensvroeg aan de sap- en fruitkraam een bekertje citrussap waaraan een rauw ei is toegevoegd. Eten in Mexico doe je vooral op straat. Ben je niet in dat land geboren, dan duurt die culinaire straatpret nooit lang voor de Mexican trots zich aandienen. Daarna is het uit met de gezouten vruchtensalades, geroosterde maskolven met chilisaus, krokante tacos gevuld met kip of geroosterd vlees, in masblad gestoomde tamalas en al die andere verrukkelijke eetwaar die zich overal en nergens aan je begerig rondwandelende neus opdringt. Dan ben je gedoemd tot verfrissingen uit een flesje en een onschuldig bordje bouillon in een restaurant om je ellendig functionerende lijf overeind te houden. In Hollandse dreven is het eten van een gezouten Mexicaanse vruchtensalade een ongevaarlijke bezigheid. Een ieder kan zich laten bekoren door de verrassing van zout op zoet. Wie rechtdoorzee wil, die laat de toevoeging van dat frutseltje stangel-ui en de paar blaadjes groene sla met wat olijfolie weg.

Voor 4-5 personen:

1 lichtzure appel

1 kleine mango (niet te rijp)

1 papaya (niet te rijp)

sap van 2 limoenen

halve rode Spaanse peper, ontpit en in piepkleine stukjes

1 1/3 theelepel (van 5 ml) zout

2 stengel-uitjes (harde gedeelte), in flinterdunne ringen

1 avocado (niet te rijp), schil en pit verwijderd en in blokjes

6 bladeren van een krop bindsla, in smalle repen

2-2½ eetlepel olijfolie (afhankelijk van de sterkte van de smaak)

snufje zout

Schil de appel, mango en papaya. Ontdoe ze respectievelijk van klokhuis, pit en zaadjes. Snijd het vruchtvlees in gelijkvormige blokjes en doe ze in een ruime slakom samen met de fijngesneden Spaanse peper. Sprenkel het limoensap over de vruchten en bestrooi ze met zout. Roer alles even luchtigjes door elkaar en laat de vruchten circa 15 minuten (of langer) staan. Roer vlak voor het serveren de avocado en lente-ui door de vruchten. Leg de bindsla erop, sprenkel er olijfolie over, strooi nog een snufje zout over de bindsla en draai de salade luchtigjes zodat alles zich vermengt. De toevoeging van zout moet met beleid gebeuren en de hoeveelheid is afhankelijk van de netto hoeveelheid vruchtvlees. Strooi het zout in gedeelten over de vruchten en proef telkens tussendoor. Het is gauw gebeurd met dat wankel evenwicht tussen zout en zoet: niemandsland dat noch het zout noch de de suikers toebehoort.

    • Florine Boucher