Veteraan Jeff Reardon gooit verkeerde bal in laatste slagbeurt in Sky Dome; Toronto op voorsprong in World Series

ROTTERDAM, 21 OKT. De eerste wedstrijd die in de lange geschiedenis van de World Series honkbal buiten de Verenigde Staten werd gespeeldkende afgelopen nacht een spektaculair slot. Thuisclub Blue Jays won in het uitverkochte (51.816 toeschouwers) en overdekte Sky Dome in Toronto met 3-2 van Atlanta Braves en scoorde het beslissende punt in de laatste slagbeurt.

Het Canadese team leidt nu met 2-1. Toronto speelt de komende twee duels, komende nacht en donderdag, ook thuis en indien die beide worden gewonnen is het de verrassende winnaar van de wereldtitel.

De Canadezen vierden de zege van hun ploeg zeer uitbundig. Lange tijd zag het er naar uit dat Atlanta zou gaan winnen. De bezoekers sloegen beter. In de achtste inning kwam Atlanta dan ook op 2-1 door Otis Nixon. Kelly Gruber maakte met een homerun de stand in de gelijkmakende slagbeurt weer gelijk. Een inning later scoorde Toronto het derde punt. Dat was voldoende voor de winst. Het was Roberto Alomar die over de thuisplaat kwam. Hij werd door de 32-jarige Portoricaan Candy Maldonado binnengeslagen.

Veteraan Jeff Reardon, 37 jaar, was de ongelukkige man op de heuvel. Hij moest opdraven toen Alomar op het derde honk stond met één man uit. Reardon gooide twee keurige slagballen, sliders, op Maldonado die de bal niet wist te raken. De derde miste hij echter niet. Maldonado: “Het was dezelfde soort bal als de eerste twee. Thank God raakte ik 'm nu wel.”

Het zit Reardon niet mee tijdens deze World Series. Hij verbeterde in het reguliere seizoen het record van "saves'. Dat zijn wedstrijden die hij als invaller-pitcher in de slotfase beheerste en winnend afsloot. Door die reputatie kocht Atlanta hem twintig duels voor het einde van Boston Red Sox. Reardon maakt in deze grote finaleserie zijn reputatie nog niet waar. Hij werd in de tweede wedstrijd ook ingezet, maar liet de kleine voorsprong uit handen glippen. “Ik heb mijn werk niet goed gedaan. Ik hoop dat ik het in de komende dagen nog eens mag proberen”, sprak Reardon na afloop.

Deze derde ontmoeting werd lang beheerst door de pitchers Steve Avery (Braves) en Juan Guzman (Blue Jays). Met name Avery deed het goed. Hij stond acht innings op de heuvel, wierp negen keer drie slag, één keer vier keer wijd en stond twee runs toe. Guzman werd na de achtste slagbeurt van de Braves afgelost. Hij had zeven man met drie slag teruggestuurd naar de dug-out, een man een vrije loop gegeven en twee runs toegestaan. Afgezien van Gruber sloeg Carter een homerun voor de thuisploeg.

Het duel kende in de laatste slagbeurt een klein incident. Uit frustatie over het feit dat Alomar het tweede honk bereikte smeet Atlanta-coach Bobby Cox een helm op het veld. Hij werd vermanend toegesproken door arbiter Joe West. “Ik denk dat ik het verdiende om uit het veld gestuurd te worden.”