Verlaging rente overtreft Duitsland; DNB verlaagt de belangrijkste rente

ROTTERDAM, 21 OKT. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft vanmiddag de officiële rentetarieven met een kwart procent verlaagd met ingang van morgen. Het wisseldisconto gaat naar 7,75 procent en de voorschotrente komt op 8,50 procent.

De rentemaatregel volgde, nadat de Bundesbank vanmorgen de beleningsrente een fractie had laten dalen.

Volgens een officiële verklaring van DNB zijn de rentetarieven verlaagd “gelet op de daling van de rentetarieven in binnen- en buitenland en de sterke positie van de gulden in het Europese Monetaire Stelsel (EMS).” Het belangrijke promesse-disconto, waarop de banken de rente voor hun cliënten baseren, gaat van 9,25 naar 9 procent. De renteverlaging kan een belangrijke impuls betekenen voor investeringen en andere bestedingen.

De Nederlandse centrale bank gaat met de rentemaatregel verder dan de Bundesbank, die het disconto en de belangrijke lombard-rente ongemoeid liet. Alleen de Duitse rente voor speciale beleningen ging vanmorgen van 8,90 naar 8,75. Volgens een woordvoerder van DNB is de verdergaande Nederlandse maatregel vooral mogelijk door de krachtige positie van de gulden, die met de Belgische franc bovenin het EMS zit. DNB verlaagde op 15 september al het wisseldisconto met een kwart procentpunt tot 8,25 procent na een zelfde maatregel van de Bundesbank. Op 17 september werd het Nederlandse wisseldisconto met nog eens 0,25 procentpunt verlaagd.

DNB heeft over de rentemaatregel overleg gepleegd met de Belgische centrale bank. Deze besloot vanmorgen de zevendaagse voorschotrente te verlagen van 8,90 naar 8,75 procent. De Belgische daggeldrente voor de belangrijkste handelaren ging ook met 15 basispunten omlaag naar 8,75 procent.

De rentedaling in Duitsland wordt algemeen gezien als een duidelijk signaal dat de Duitse centrale bank mogelijk later dit jaar de officiële rentetarieven wil verlagen. Op 14 september verlaagde de Bundesbank de lombard-rente van 9,75 tot 9,50 procent en het disconto van 8,75 tot 8,25 procent. Sindsdien zijn de geldmarkttarieven fors gezakt tot circa 8,7 procent, een procent minder dan begin september. De hoge Duitse rente, die de koers van de D-mark opstuwde, speelde vorige maand een belangrijke rol in de chaos op de Europese valutamarkten.

De Amsterdamse beurs reageerde vanmiddag nauwelijks. Na een opening van 280,39 stond de EOE-index tegen 1 uur vanmiddag op 279,78. Dat was nog wel iets meer dan het slot van gisteren (278,71). De renteverlaging kwam voor de beurs sneller dan verwacht, maar was ook kleiner dan gehoopt.

Volgens drs.M.O. Nijkamp (hoofd internationale zaken) van het economisch bureau van de ING Bank is de Duitse rentedaling een voorbode van een verlaging van de officiële tarieven. “Al zal de Bundesbank eerst nog kijken of er in Duitsland overeenstemming over loonmatiging wordt bereikt. Ook de verhouding van de munten in het Europese Monetaire Stelsel zal erbij worden betrokken.”De koers van dollar daalde vanmorgen in Amsterdam tot 1,7011 na een slotkoers van 1,7080. Toch blijft de Amerikaanse munt volgens handelaren relatief sterk. De lagere Duitse rente maakt de munt aantrekkelijker.