Vast Damrak op discontoverlaging

AMSTERDAM, 21 OKT. De discontoverlaging door De Nederlandsche Bank met 0,25 procent tot 8,5 procent was vanochtend de smaakmaker. In de Bondsrepubliek werd gisteren de speciale beleningsrente naar 8,75 procent verlaagd, een teken dat de rente nog verder omlaag kan.

AMSTERDAM Het Damrak kreeg bovendien steun van de hogere koersen in Londen, waar de Britse regering voorrang lijkt te geven aan de stimulering van de zwaar getroffen economie door middel van renteverlaging.

De CBS-stemmingsindex in Amsterdam noteerde na ruim anderhalf uur handelen 0,50 hoger op 106 punten.

Verlaging van het renteniveau is vooral gunstig voor de banken en verzekeraars, zo oordeelde de beurs. ABN Amro, Aegon en Amev noteerden alledrie hoger en bereikten een hoogtepunt voor dit jaar. ABN Amro trok drie dubbeltjes aan op 50,20. Aegon behaalde met een stijging van zes dubbeltjes 72 gulden. Amev volgde met een winst van vier dubbeltjes tot 62,20. Akzo, DSM, Océ en andere industriefondsen herstelden zich enigszins van de koersdalingen. De sombere vooruitzichten in de staalindustrie lieten Hoogovens opnieuw dalen met 20 cent tot 29,50, het laagste punt dit jaar. De hogere winst bij Hollandia Industriële Maatschappij, het vroegere Hollandia KLoos, zorgde voor vraag. De koers liep 1 gulden omhoog tot 41.

NEW YORK Wall Street sloot gistedren iets lager doordat de aanhoudende zwakte van de obligatiemarkt zwaarder woog dan een aantal positieve factoren. De Dow Jones-index van de dertig belangrijkste aandelen daalde met 2,45 punten tot 3.186,00.

LONDEN De koersen trokken zich ook vanochtend op aan de verwachting dat de Britse rente verder zal dalen. Het FT-100 gemiddelde steeg met bijna 30 punten naar 2.647, nadat gisteren een stijging van 54,8 punten werd geboekt.

FRANKFURT De Duitse beurs reageerde vanochtend teleurgesteld op de door de Bundesbank doorgevoerde minimale geldmarktrente verlagende maatregel. De Dax-30 brokkelde bij de opening 0,65 punten af naar 1.510,90.

TOKIO Het Nikkei-225 koersgemiddelde wist zich vandaag boven de magische 17.000 grens op te werken en eindigde 153,86 punten hoger op 17.141,52.