Tweede Kamer kiest voor Bill Clinton

DEN HAAG, 21 OKT. Als de leden van de Tweede Kamer hun stem zouden mogen uitbrengen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen zou 81,9 procent van hen stemmen op de Democratische kandidaat, Bill Clinton. De huidige president, George Bush, krijgt in het Nederlandse parlement nog geen 16 procent van de stemmen. Hij kan alleen op enige steun rekenen uit de kleine christelijke partijen en de VVD.

Dit blijkt uit een enquête die NRC Handelsblad heeft gehouden. De Tweede-Kamerleden is gevraagd te zeggen wie ze hopen en wie ze verwachten dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen zal winnen. In totaal hebben 85 Kamerleden (56,6 procent) deelgenomen aan de enquête. Slechts één Nederlandse parlementariër “vreest” dat Bush wint, de PvdA'er Melkert.

Van de 14 VVD'ers die deelnamen is de helft vóór Bush. Voorzitter F. Bolkestein van de fractie, die 22 zetels telt, heeft een voorkeur voor Clinton omdat die “meer oog heeft voor de sociale problemen”. De 34 leden van de PvdA (49 zetels) die hun keuze kenbaar hebben gemaakt zijn allen vóór Clinton. PvdA-fractieleider Th. Wöltgens motiveert zijn keuze door te wijzen op “de revival” die de VS nodig hebben: “Ze moeten investeren in onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur. Dat is de enige mogelijkheid om een voorbeeld voor de wereld te blijven.”

Gouverneur Clinton weet het meeste enthousiasme op te roepen bij D66 (12 zetels). De tien leden die deelnamen zijn unaniem vóór de Democraat. Fractievoorzitter Van Mierlo: “Er moet ontzettend veel veranderen” in de VS. Onder de achttien leden van de CDA-fractie (54 zetels) die aan de enquête deelnamen zijn er drie vóór Bush. Veel CDA'ers, onder wie fractieleider Brinkman, wilden niet meedoen omdat de buitenlandwoordvoerder dat had ontraden. Volgens Kamerlid M. de Jong weigerden veel CDA'ers omdat uit de uitslag conclusies kunnen worden getrokken die verkeerd uitpakken. “Stel dat de hele fractie pro-Clinton zou zijn, die voorstander is van een vrijere abortuswetgeving, wat moet de achterban van het CDA daar dan over denken?”