Slowakije schort omleiding Donau op

BRATISLAVA, 21 OKT. De regering van Slowakije heeft gisteren besloten een voorgenomen omleiding van het water van de Donau aan de grens met Hongarije vorlopig uit te stellen.

Daarmee gooit de regering in Bratislava olie op de golven in het conflict met Hongarije over de geplande aanleg van een dam in de Donau. Bratislava besloot tot uitstel na overleg met vertegenwoordigers van de Europese Gemeenschap. Volgens het Tsjechoslowaakse persbureau CSTK zou de regering van Slowakije wel voor 7 november een begin willen maken met de omlegging van de rivier. De omlegging houdt verband met een tien jaar oud plan om een dam in de Donau op te zetten, zodat daar achter een groot waterreservoir ontstaat, een deel van de Donau in een kanaal verandert en via opwekking van hydro-electriciteit Bratislava kan worden ontwikkeld tot een grote rivierhaven. Onder druk van de hoge kosten en milieubezwaren tegen het plan stapte Hongarije in mei van dit jaar uit het project. (Reuter)