Schlöndorff renoveert de UFA-studio

BERLIJN, 21 OKT. Filmregisseur Volker Schlöndorff is benoemd tot directeur van de Babelberg Studio's, het voormalige UFA-filmcomplex onder de rook van Berlijn dat in mei is overgenomen door de Franse investeringsmaatschappij CGE. Hij krijgt de leiding over de renovatie van de technische faciliteiten en over een fonds van 60 miljoen mark voor de ontwikkeling van Europese films. Schlöndorff heeft een contract voor vijf jaar; zodra de studio naar tevredenheid draait, krijgt hij de gelegenheid zelf weer films te maken.

“Je kunt elk jaar van je leven een film maken, maar de kans om een studio over te nemen, krijg je maar één keer,” zegt Schlöndorff in het vakblad Screen International. Hij heeft de baan vooral te danken aan zijn internationale ervaring, denkt de cineast: hij woonde en werkte tien jaar lang in Frankrijk en zeven jaar in Amerika. Hij hoopt de studio, die in de jaren twintig en dertig het middelpunt van de Europese filmindustrie vormde, in januari te kunnen heropenen. Door de produktie van televisieseries moet de onderneming een geregelde inkomstenbron opbouwen; daarnaast is er ruimte voor het opzetten van eigen bioscoopfilmprojecten. “Misschien gaan we heel slechte films maken, maar hier krijgen we tenminste een kans, dus die moeten we aangrijpen.”

Schlöndorff voert de leiding van de studio samen met CGE-functionaris Pierre Couveinhes, die de zakelijke en administratieve kant onder zijn hoede neemt. Eerder was bekend gemaakt dat CGE, oorspronkelijk een waterleidingbedrijf, een miljard mark investeert in de wederopbouw van het legendarische studiocomplex.