Platt bezorgt Juventus kleine winst in Athene

ROTTERDAM, 21 OKT. Juventus heeft gisteren voor 75.000 uitzinnige Grieken in het Olympisch Stadion van Athene een zwaar bevochten 1-0 overwinning behaald. De Turijnse miljoenenploeg beleefde in de eerste wedstrijd van de tweede ronde van het UEFA-Cuptoernooi bange momenten. Maar vooral doelman Peruzzi hield het hoofd koel tijdens het zelden aflatende offensief van het team van de Joegoslavische ex-bondscoach Osim. Juventus kreeg tijdens uitvallen niettemin een aantal kansen. Alleen de Engelsman Platt wist te scoren (in 68ste minuut), uit een pass van stervoetballer Roberto Baggio.

Baggio miste zoals bijna gebruikelijk de meeste kansen voor Juventus, dat zonder de geblesseerde Vialli speelde. Baggio zag al in de derde minuut een doelpunt aan zijn neus voorbijgaan door een fraaie redding van de Poolse Pathinaikos-doelman Wandzik. In de 24ste minuut schoot de Italiaan zelfs uit een stafschop naast het doel. Ook Andy Möller, de Duitser, verzuimde een paar keer te scoren.

De Grieken misten hun ster-speler Saravakos. Ze speelden oppportunistisch, waardoor de defensie van Juventus stand kon houden. Vooral hun doelman en de meedogenloze Duitse centrumverdediger Kohler speelden een belangrijke rol. Kohler en Baggio kregen een gele kaart van de Zweedse scheidsrechter Carlsson.

Borussia Dortmund kwam in het Westfalen-stadion niet verder dan een 1-0 overwinning op Celtic Glasgow. De Duitsers misten veel kansen. Michael Rummenigge, Michael Zorc en Frank Mill zagen geen kans de doelman van het Ierse nationale elftal Pat Bonner te passeren. Pas in de 71ste minuut trof Borussia doel. En wie anders dan de Zwitserse topscorer Stephane Chapuisat was de maker van de treffer. Chapuisat, voor wie zowaar Ajax belangstelling schijnt te hebben wanneer Bergkamp niet meer te houen is, scoorde uit een pass van de Deen Flemming Povlsen.

“De winst lijkt miniem, maar uit zijn we dit seizoen sterk”, keek Dortmund-trainer Ottmar Hitzfeld vooruit naar het tweede duel in Park Head te Glasgow.

Voor de tweede keer in het seizoen troffen een Duitse en Engelse club elkaar voor de Europa Cup. Sheffield Wednesday speelde in de tweede ronde van het UEFA-Cuptoernooi uit tegen FC Kaiserslautern. VfB Stuttgart legde het in de eerste ronde van het bekertoernooien voor de landskampioenen op schlemielige wijze af tegen Leeds United, door het tweede duel met vier buitenlanders te spelen en daarna in de door de UEFA opgelegde extra wedstrijd onderuit te gaan.

Sheffield Wednesday bezit weliswaar niet de klasse van de Engelse kampioen, die Stuttgart in het tweede duel volledig wegspeelde, maar de Duitsers waren gewaarschuwd. Niet voldoende, want na vijf minuten zette David Hirst (de goalgetter die na een zware enkelblessure zijn rentree maakte) de bezoekers op voorsprong. Een minuut later trok Funkel uit een strafschop de stand gelijk. De Franse scheidsrechter Quiniou stuurde vervolgens Hirst kort voor de rust van het veld nadat hij een Duitser had nagetrapt.

De man-meer-situatie leverde Kaiserslautern direkt na de wisseling van speelhelft enkele prima kansen op. Marin (51ste minuut) en Witeczek (twee minuten later) profiteerden van de gaten in de Engelse verdediging. Wednesday-coach en ex-international Trevor Francis ziet voldoende kansen om over twee weken het tij te keren. In het Hillsborough-stadion acht hij zijn team in staat ten minste twee doelpunten te maken.