Onderzoek: Eurofighter kan veel goedkoper

GLENEAGLES, 21 OKT. De Eurofighter, het gevechtsvliegtuig dat gezamenlijk moet worden ontwikkeld door Groot-Brittannië, Duitsland, Italië en Spanje, kan aanzienlijk goedkoper worden geproduceerd dan tot nu toe is aangenomen. Dit blijkt uit een Brits onderzoek. Door een andere produktiemethode zou 20 procent kunnen worden bespaard op de kosten, die worden geschat op 55 miljard gulden.

De nieuwe gegevens kwamen zijdelings aan de orde op de bijeenkomst van de Navo-ministers van defensie in het Schotse Gleneagles.

De hoge kosten van de ontwikkeling van de Eurofighter zijn voor Duitsland, Italië en Spanje al geruime tijd aanleiding om vraagtekens te plaatsen bij de haalbaarheid van het project. Bovendien, zo menen de drie landen, is de militaire en politieke situatie in de wereld zo veranderd sinds het plan voor een Eurofighter in 1984 werd opgevat, dat de ontwikkeling van een dergelijk duur vliegtuig niet meer reëel is.

Duitsland kondigde enkele maanden geleden al aan niet deel te zullen nemen aan de produktiefase van het vliegtuig. Spanje liet vorige week weten dat het om financiële, strategische en militaire redenen minder geld zal investeren in het project. Italië wil het project met alle vier de deelnemers doorzetten mits de kosten worden gereduceerd. Alleen Groot-Brittannië wil de produktie van de Eurofighter koste wat kost laten doorgaan.

De Duitse minister van defensie Volker Rühe herhaalde tijdens de bijeenkomst dat het project "afgeremd' moet worden. Hij verweet de Britse regering steun te geven aan een kostbaar project terwijl het land in een economische crisis verkeert. Tijdens een persconferentie zei Rühe: “Ik begrijp niet hoe mijn Britse collega dit project kan verdedigen tegenover de mijnwerkers.”Volgens de Duitse minister moet het project “in het licht van de nieuwe militaire situatie in Europa worden herzien”. “De wereld is veranderd, dus waarom zou een vliegtuig niet worden veranderd?”. (AFP, AP)