Motief voor dood Kelly en Bastian blijft nog duister

BONN, 21 OKT. Volgens het openbaar ministerie in Bonn zijn de eergisteren dood in hun woning aangetroffen vroegere Bondsdagleden Petra Kelly en Gert Bastian (beiden Groenen) niet door geweld van derden om het leven gekomen. Politie en justitie zeiden op een persconferentie ervan uit te gaan dat Bastian eerst Petra Kelly en daarna zichzelf met pistoolschoten van nabij in het hoofd van het leven heeft beroofd. Over de motieven van Bastian en wellicht ook Kelly is vooralsnog niets bekend.

Volgens een justitie-woordvoerder moet Petra Kelly, die ontkleed was, in haar bed zijn gedood, mogelijk terwijl ze sliep. Het lichaam van ex-generaal Bastian lag in de hal achter de voordeur van hun huis. Naast hem lag een pistool, dat Bastian al sinds 1973 bezat. De politie trof twee lege patroonhulzen aan, die waarschijnlijk uit het pistool kwamen. Er waren geen aanwijzingen van een strijd vooraf tussen beiden. Politie en justitie onderzoeken nu de talrijke papieren en documenten in de woning voor aanwijzingen omtrent de mogelijke reden van hun dood.

De beide ex-parlementariërs en mede-oprichters van de Groenen waren vermoedelijk al circa twee weken dood, toen hun lijken maandagavond werden ontdekt. De grootmoeder van Petra Kelly, die in Neurenberg woont en regelmatig contact had met haar kleindochter, had de buren gewaarschuwd, die daarop de woning van het paar in de wijk Tannenbusch in Bonn betraden.

Een voormalige medewerkster van Kelly toonde zich zeer verbaasd over haar dood. “Ze werd gedreven door een tomeloze energie”, aldus Gerlind Bode. “Ik kan niet geloven dat ze vrijwillig een einde aan haar leven heeft gemaakt, ze had nog zoveel te doen en zoveel te zeggen.” Een vooraanstaand lid van de Groenen, Ludger Volmer, maakte bekend dat de gewoonlijk buitengewoon levenslustige Kelly van plan was geweest zich kandidaat te stellen voor een zetel in het Europees Parlement.

Bastian had vorige maand nog een open brief gepubliceerd, waarin hij zich zeer bezorgd toonde over het groeiende geweld van rechts-radicalen in Duitsland. Het Duitse publiek stelde zich daartegen, net als tijdens de Weimar-republiek, onvoldoende te weer, meende Bastian.

De Süddeutsche Zeitung wees er vandaag op dat Kelly en Bastian, de krant begin dit jaar herhaaldelijk hadden benaderd of er geen belangstelling bestond voor een vraaggesprek met Kelly. Een onwennige en enigszins vernederende toestand voor beiden, die zolang in het middelpunt van de belangstelling hadden gestaan. Het interview werd uiteindelijk in maart gehouden, maar de krant publiceerde het destijds niet. Pas vandaag haalde het alsnog de krant.