Kogelwerende vesten voor VN-troepen

DEN HAAG, 21 OKT. Alle Nederlandse VN-militairen in het voormalige Joegoslavië zullen worden uitgerust met moderne kogelwerende vesten. De huidige vesten bieden geen bescherming tegen kogels, uitsluitend tegen lichte granaatscherven.

De leiding van de Landmacht heeft dat besloten, enkele weken voor het vertrek van de transporteenheid en verbindingstroepen naar de Bosnische hoofdstad Sarajevo, waar veel sluipschutters actief zijn. De Nederlandse VN-militairen, ruim 500 man, gaan de bevolking daar van voedsel voorzien. Later krijgen de Nederlandse verbindingstroepen in Kroatië de nieuwe vesten.

Tot voor kort vond de leiding van de Landmacht dat voor de Nederlanders in het voormalige Joegoslavië, inclusief in en om Sarajevo, volstaan kon worden met de huidige vesten. Vervolgens kregen de Nederlandse VN-waarnemers kogelwerende vesten en betere helmen toegezegd. Vorige week beloofde brigade-generaal G. Bastiaans dat de elf reeds in Sarajevo gelegerde Nederlandse VN-miliairen de kogelwerende vesten zouden krijgen. Pas gisteren werd het nodig gevonden om alle Nederlandse VN-militairen met betere vesten uit te rusten.

Met de aanschaf van ongeveer 2.000 kogelwerende vesten - voorzien van een keramische plaat en enkele lagen sterk vezelmateriaal - is 3,8 miljoen gulden gemoeid. Ze worden deze week door de Landmacht beproefd. Morgenavond praat minister Ter Beek (defensie) met de Tweede Kamer over de troepenzending naar het voormalige Joegoslavië en de gevaren die daar aan kleven.