Kamer wil meer bezuinigen op de voorlichting

DEN HAAG, 21 OKT. De Tweede Kamer wil dat wordt onderzocht of er volgend jaar nog verder bezuinigd kan worden op de overheidsvoorlichting.

Het kabinet zal de mogelijkheden daartoe "ordenen', zo zei minister-president Lubbers gisteren tijdens de behandeling van de begroting van Algemene Zaken. Per begroting moet dan worden bepaald of er gekort kan worden op het voorlichtingsbudget.

Vorige week nam de Kamer al een motie aan waarin bepaald werd dat er zo'n twintig miljoen gulden extra op de voorlichting moet worden bezuinigd, om extra uitgaven voor justitie mogelijk te maken. Het kabinet heeft in de begroting voor 1993 de uitgaven voor voorlichting naar aanleiding van een onderzoek van de Rekenkamer al met zestig miljoen gulden verlaagd. In totaal geeft de rijksoverheid ongeveer zeshonderd miljoen gulden aan voorlichting uit.

De Kamer had veel kritiek op de wildgroei in de overheidsvoorlichting van de laatste jaren. D66-woordvoerster Scheltema zei dat de overheid niet moet gaan lijken “op een Haagse heer die met een goedgevulde knip Hilversumse hoeren dwingt gebakken lucht de ether in te sturen.” Het Kamerlid Kalsbeek (PvdA) hekelde de dure PR-activiteiten van de overheid, “terwijl ze soms niet eens zakelijk kunnen voorlichten, zoals bij de polio bleek.” De Kamer keurde het terughoudender beleid goed dat werd afgekondigd na het RTL4-schandaal van vorige maand. Toen bleek dat minister Kok van financiën was opgetreden in een RTL4-programma dat gesponsord was door zijn eigen ministerie.

Lubbers gaf toe dat er de laatste jaren wel erg veel raffinement in de voorlichtingtechnieken was geslopen. Volgens hem was de ambtelijke voorlichtingsraad, die de voorlichtingsactiviteiten moet coördineren, “geleidelijk aan ruimhartiger is geworden in twijfelgevallen” en zo kon het gebeuren dat de eigen richtlijnen niet meer werden gehoorzaamd.

De rijksoverheid zal vrijwel alleen nog maar in duidelijke, zakelijk-informatieve co-produkties op het scherm verschijnen. Lubbers wilde geen verdere verscherping, maar hij zegde de Kamer wel toe dat als er ooit nog een amusementsprogramma zal worden gesponsord dit van te voren aan de Kamer zal worden gemeld.