Jeltsin wacht strijd met het parlement

MOSKOU, 21 OKT. Russische parlementsleden hebben zich vanmorgen uitgesproken voor een speciale zitting op 1 december over de hervormingen die president Jeltsin wil doorvoeren.

Zij stemden met 114 tegen 59 stemmen voor het bijeenroepen van het Congres van Volksafgevaardigden, dat wordt beheerst door leden van de vroegere communistsiche partij. Dit Volkscongres kan beslissen over de bevoegdheden en de positie van Jeltsin. Medestanders van de president vrezen dan ook voor “een constitutionele coup”.

De conservatieve leden van de Russische Opperste Sovjet hebben gisteren een aanval gedaan op de positie van Jeltsin door de eigendom van de vroegere Sovjet-regeringskrant Izvestia op te eisen. In september van dit jaar besloot Jeltsin de Izvestia een onafhankelijke status te geven onder staatstoezicht om het blad uit handen van het parlement te houden.

Het Constitutionele Hof voert momenteel een studie uit naar de verschillende aanspraken die er zijn op de krant, die zich heeft ontwikkeld tot een van de belangrijkste spreekbuizen van de hervormingsgezinden en tot een regelmatige criticus van het parlement. Volgens de meerderheid van de leden is het huidige parlement eigenaar van de Izvestia, die onder het communistische bewind eigendom van het Sovjet-parlement was.

Aanhangers van Boris Jeltsin in de beide Kamers zijn van oordeel dat deze aanspraak een poging is om de macht te grijpen en zij hebben opgeroepen tot publieke protesten. In een verklaring, die gisteren op een persconferentie werd voorgelezen, zeggen ze: “Wij waarschuwen de kiezers dat de Opperste Sovjet (het parlement) een anti-democratische staatsgreep voorbereidt en dat de poging tot verstikking van de uitgever en de krant Izvestia de eerste stap is.” Ze noemden de poging van het parlement illegaal en verweten de machtige voorzitter van het parlement, Roelan Chasboelatov, uit te zijn op de macht. (Reuter)