Ingreep bij Unigro ten koste van 250 banen

ROTTERDAM, 21 OKT. Levensmiddelengroothandel Unigro wil de distributie beter stroomlijnen en het personeelsbestand op de verschillende kantoren doorlichten op dubbelfuncties. Bij deze herstructureringsoperatie zullen volgens de Dienstenbond FNV 200 tot 250 banen verdwijnen. Bij Unigro werken ongeveer 3800 mensen.

Unigro is op dit moment geen hechte organisatie. “We kampen met een verleden”, zegt een woordvoerster van Unigro. De levensmiddelengroothandel, die onder meer de supermarkten Spar, Super en Cirkel bevoorraadt, kocht de afgelopen jaren de supermarktketens Vezo en Veenendaal-supermarkten. Daarnaast nam Unigro twee jaar geleden de groothandel VDB in Den Bosch over. De onderneming wil de verschillende bedrijfsonderdelen beter op elkaar afstemmen, om zo kostenvoordelen te kunnen bereiken en de rentabiliteit te vergroten.

Unigro werkt nu nog met afwijkende distributiesystemen. De onderneming streeft ernaar de leveringen de komende drie jaar zoveel mogelijk te centraliseren. De bedoeling is dat er drie grote distributiecentra overblijven, die alle goederen in hun pakket hebben. Daarnaast wil de groothandel een aantal kleinere distributiecentra reserveren voor produkten met een hoge omloopsnelheid.

Ook op de vestigingskantoren moeten de taken beter worden verdeeld. Vooral de overname van VDB heeft volgens Unigro tot veel dubbelfuncties geleid. Zowel op het kantoor in Den Bosch als op het Unigro-hoofdkantoor in Houten zullen daarom de komende jaren banen verdwijnen. Om hoeveel banen het gaat, kan de woordvoerster niet zeggen, “maar het grootste deel zal via natuurlijk verloop verdwijnen”.

Unigro heeft vorige week een gesprek met de bonden gehad over de reorganisatieplannen. Daarbij is volgens FNV-bestuurder H. Vellenga bekendgemaakt dat er 200 à 250 banen zullen worden opgeheven. Vellenga vertrouwt erop dat de reorganisatie geen gedwongen ontslagen oplevert. “Er is een goed sociaal plan bij Unigro”, zegt hij.

In de afgelopen zes maanden is de omzet van Unigro licht gestegen van 2,1 miljard gulden naar 2,3 miljard gulden. De winst na belastingen bleef met 14 miljoen gulden ongeveer gelijk. De rentabiliteit van de levensmiddelengroothandel is in de ogen van eigenaar en bestuursvoorzitter Eric Albada Jelgersma nog te laag. Hij heeft plannen om binnen enkele jaren een beursnotering aan te vragen voor Unigro, maar dan moeten eerst de rendementen van de onderneming fors omhoog.