Hogere winsten voor Amerikaanse banken

NEW YORK, 21 OKT. De grote Amerikaanse banken Citicorp, Chemical Banking Corporation en Banc One hebben in het derde kwartaal van dit jaar aanzienlijk betere resultaten behaald dan in dezelfde periode vorig jaar. Zij wisten die te bereiken ondanks een groei van de voorzieningen voor dubieuze leningen. De resultaten werden gisteren bekendgemaakt. Chase Manhattan Bank, J.P. Morgan en Bank of New York hadden al eerder winststijgingen bekendgemaakt.

Citicorp, de grootste bankhoudstermaatschappij in de Verenigde Staten, behaalde in het derde kwartaal een nettowinst van 116 miljoen dollar. In dezelfde periode in 1991 was er een verlies van 885 miljoen dollar, vooral als gevolg van forse voorzieningen voor een ingrijpende herstructurering. Over de eerste negen maanden boekte de bank een winst van 442 miljoen dollar tegen een verlies van 781 miljoen dollar in 1991. De toevoeging aan de stroppenpot groeide in het derde kwartaal van 896 tot 927 miljoen dollar en over de eerste negen maanden van 2,74 tot 3,17 miljard dollar.

Chemical Banking, na de fusie met Manufacturers Hanover de op één na grootste Amerikaanse bank, zag de winst in het derde kwartaal stijgen van 209 tot 282 miljoen dollar en over de eerste negen maanden van 574 tot 782 miljoen dollar. De voorzieningen voor kredietverliezen gingen in het derde kwartaal omhoog van 313 tot 330 miljoen dollar en over de eerste negen maanden van 895 miljoen dollar tot 1,05 miljard dollar.

Banc One boekte in de periode van juli tot september een winststijging van 140,4 tot 186,2 miljoen dollar en over de eerste negen maanden van 402,8 tot 545,8 miljoen dollar. Ook deze bank moest meer in de stroppenpot stoppen.

Wells Fargo vormde een uitzondering op de positieve winstontwikkeling in het Amerikaanse bankwezen. De winst daalde in het derde kwartaal van 86 tot 24 miljoen dollar en over de eerste negen maanden van 252 tot 225 miljoen dollar.