Hanson koopt van Costain kolenbelang Australië

ROTTERDAM, 21 OKT. Het Britse conglomeraat Hanson koopt voor 123 miljoen pond sterling (ongeveer 338 miljoen) de Australische steenkooldivisie van de Britse bouwonderneming Costain. De overneming vindt plaats via Peabody Coal, de steenkooldivisie van Hanson.

In de transactie is ook de overneming van omgerekend 173 miljoen gulden aan schulden inbegrepen, zo is gisteren in Londen bekend gemaakt.

In de twaalf maanden tot en met juni boekte Costain met de winning van steenkool in drie mijnen in het Australische New South Wales een winst vóór belastingen van twintig miljoen pond (55 miljoen gulden).

Peabody werd onderdeel van Hanson in 1989. Het Britse conglomeraat nam toen het eveneens Britse mijnbouwconcern Consolidated Gold Fields over, waartoe Peabody behoorde. Hanson telde voor die overneming 3,5 miljard pond (toen 12,1 miljard gulden) neer.

Hanson beschikt over acht miljard pond (22 miljard gulden) aan contanten en kan daaruit de Australische acquisitie gemakkelijk betalen. Eerder deze maand bracht Hanson een bod van omgerekend 2,15 miljard gulden uit op de Britse voedingsmiddelenproducent Ranks Hovis.