Faillissement Den Helder geeft armoe basketbal aan

ROTTERDAM, 21 OKT. De negen professionele basketballers en de coach van landskampioen Den Helder beslissen vanavond of zij bereid zijn de rest van het seizoen als amateurs te spelen. De Stichting Sportinitiatieven Den Helder, waaronder het profbasketbal valt, heeft gisteren een faillissement aangevraagd en een verzoek tot ontslag ingediend voor haar werknemers. Een schuldenlast uit het vorig seizoen, tegenvallende inkomsten uit recettes, reclame- en televisierechten en de uitschakeling in de eerste ronde van de Europa Cup hebben de Stichting in financiële problemen gebracht.

De dreigende ontmanteling van de viervoudig landskampioen volgt kort op de problemen bij de enige andere topbasketbalclub in Nederland, EBBC Den Bosch. Die vereniging raakte aan het begin van het seizoen zijn sponsor kwijt, maar heeft twee weken geleden een nieuwe geldschieter gevonden.

Den Helder heeft een sponsor, Commodore BV, tot het einde van volgend seizoen. De Stichting was echter voor meer dan de helft van haar inkomsten afhankelijk van andere bronnen. “Er zat enig risico in de begroting, maar we hebben het zo lang mogelijk proberen uit te zingen”, zegt penningmeester Jack Rottier.

Den Helder begon het seizoen met een schuldenlast. Van de play-offs van vorig jaar was slechts een wedstrijd op televisie uitgezonden. “Dat was een signaal”, zegt Rottier. “De reclamecontracten beginnen pas te lopen als het op televisie komt, maar ik heb Studio Sport niet aan een lijntje.”

In de begroting (800.000 gulden) is rekening gehouden met het missen van de extra inkomsten van de Europa Cup (600.000 gulden), maar ging uit van eenzelfde aantal toeschouwers en televisieminuten voor de competitie als in voorgaande jaren. Dat viel tegen. In de wedstrijd tegen Den Bosch, het afgelopen weekeinde, kwam minder dan de helft van het aantal toeschouwers dat de wedstijd vorig jaar bezocht.

Wanneer spelers en coach op amateurbasis verder gaan, krijgen zij een uitkering van de bedrijfsvereniging. De sponsor zal dan zijn verplichtingen tot het einde van dit seizoen nakomen. Mochten de spelers stoppen, dan zal ook de sponsor afhaken. “Als er geen spelers zijn valt er ook niets te sponsoren”, zegt Rottier.

De voorzitter van de Topsportliga van de Nederlandse basketbalbond, Jan Chris Herweijer, moet erkennen dat het basketbal op dit moment de concurrentiestrijd met andere sporten verliest. “De problemen bij Den Helder en Den Bosch hebben een slechte uitstraling op de sport en op de toekomstige sponsors. Wij bieden op dit moment onvoldoende spektakel. Om de een of andere reden heeft basketbal de toeschouwers de laatste jaren niet aan zich kunnen binden.”

Toch noemt hij de situatie niet dramatisch. Het bondsbestuur zal op 28 november de nota "Bouwen aan een gefundeerde top' voorleggen aan de ledenvergadering. Daarin staan plannen die het basketbal over vijf tot zes jaar weer aantrekkelijk moeten maken. “Er is nu geen directe oplossing”, zegt Herweijer. “Het is een ontwikkelingsproces, niet het omdraaien van een knop.”

Herweijer benadrukt dat het op sportief vlak nog niet zo slecht gaat. Op Europees niveau werken de Nederlandse clubs met relatief lage begrotingen. In het buitenland beschikt het Duitse Bayer Leverussen over 5,5 miljoen gulden en het Belgische Mechelen over meer dan vier miljoen. Den Helder haalde met beperkte middelen vorig jaar de finalepoule van de Europacup en Den Bosch staat nu in de derde ronde.