Duitsers openen in Chicago WK van amusement

ROTTERDAM/LOS ANGELES, 21 OKT. Het wereldkampioenschap voetbal 1994 in de Verenigde Staten zal, zeker tijdens de slotweek in Los Angeles, onderdeel zijn van een spectaculaire show. De voorzitter van het organisatiecomité Alan Rothenberg beloofde gisteren in Los Angeles bij de presentatie van het speelschema tijdens het toernooi een groot eerbetoon aan de internationale sport en cultuur, waarin alle aspecten van Hollywood en de amusementsindustrie ruimschoots aan bod komen.

Ook de openingsceremonieën in Chicago en Dallas zullen volgens Rothenberg spectaculair van opzet zijn. Titelhouder Duitsland speelt op vrijdag 17 juni 1994 in Chicago de openingswedstrijd van het toernooi dat een maand duurt. Soldier Field, het indrukwekkende American Football-stadion van de Chicago Bears, doet dienst als plaats van handeling. Dezelfde dag wordt op een later tijdstip een wedstrijd in de Cotton Bowl van Dallas gespeeld. De finale wordt op 17 juli in de Rose Bowl van Pasadena (Californië) gehouden.

Het toernooi met 24 deelnemende voetbalnaties, dat verspreid is over negen steden (groep A en B: Los Angeles, San Francisco en Detroit; groep C en D: Chicago, Boston en Dallas; groep E en F: New York, Orlando en Washington), zal in het teken staan van zoveel mogelijk tv-coverage. Rothenberg zei gisteren in New York: “Het schema is uniek en gunstig voor zowel de stadionbezoeker als voor de tv-kijker.”

Het schema geeft volgens Rothenberg de voetbalsupporters de mogelijkheid veel wedstrijden te zien. De wedstrijden zijn geconcentreerd in het weekeinde. Van de 52 wedstrijden zullen 24 in het weekeinde worden gespeeld, Europese tijd 16.30 uur, 20.00 uur 23.30 uur. Alleen voor de liefhebbers in het werelddeel Azië vallen de speeltijden ongunstig.

De eerste overdekte wedstrijd op een wereldkampioenschap wordt op 18 juni, een dag na de opening, in de Pontiac Silverdome van Detroit gespeeld. Het team van de Verenigde Staten geniet de eer van deze primeur en is daarom als eerste geplaatst van poule A. In de Silverdome zal alleen gedurende de eerste elf dagen (vier wedstrijden) worden gespeeld. Voor deze gelegenheid wordt een natuurlijke grasmat in het overdekte stadion gelegd. Volgens woordvoerder John Griffin van het organisatiecomité zijn de testen met dit speciale gras bij de universiteit van Michigan State bevredigend. Het grasveld wordt in Californië aangelegd, daarna in plaggen uitgegraven en naar Detroit overgebracht. Men vreest dat het gras in de hal niet langer dan twee weken goed blijft.

In juni volgend jaar wordt een dergelijke grasmat in Detroit uitgeprobeerd tijdens het toernooi om de US Cup. In het Giants Stadium van New York (groep E en F) wordt een natuurlijke grasmat over het astroturf, waar doorgaans Football-wedstrijden worden gespeeld, gelegd.

Het schema is zo gemaakt, volgens Rothenberg, dat iedere voetballiefhebber in de Verenigde Staten zoveel mogelijk aan zijn trekken kan komen. In het noordoosten kan hij veertien van de achttien groepswedstrijden bijwonen: in Boston (groep C en D), New York (groep E en F) en Washington (groep E en f) zien.

Een liefhebber aan de westkust kan naar dertien van de veertien groepswedstrijden: in San Francisco en Los Angeles (beide groep A en B). Een fan in het midwesten heeft de mogelijk alle negen groepswedstrijden in Chicago (groep C en D) en Detroit (groep A en B) te bezoeken. Vijf wedstrijden worden gespeeld in de Citrus Bowl in Orlando (Florida) en zes duels in de Cotton Bowl van Dallas (Texas).

De loting wordt op 19 december 1993 in het Ceasars Palace van Las Vegas gehouden.