Douaniers verdacht van vervalsen verklaring

AMSTERDAM, 21 OKT. Een hasjsmokkelaar is begin vorig jaar veroordeeld op basis van een valselijk opgemaakt proces-verbaal door de Amsterdamse Douane. Dit verklaren twee van de zeven douaniers die zeggen betrokken te zijn geweest bij het opmaken van het proces-verbaal.

De advocaat van de veroordeelde man, mr. P.H. Doedens, heeft aan de Amsterdamse hoofdofficier van justitie mr. C. van Steenderen, verzocht vervolging in te stellen. De cliënt van Doedens werd juni 1991 tot drie jaar veroordeeld alsmede een geldboete van 100.000 gulden. Hij zou met het schip M.S. Coral Sea 2 ongeveer twinigduizend kilo hasj vervoerd hebben. De Amsterdamse douane kwam in januari 1991 in actie toen een kraanmachinist op de Oranje Werf twee containers van genoemde schip haalde. Hij ontving hiervoor van een hem onbekende man duizend gulden. Nadat hij een douanier hiervan in kennis had gesteld werd nader onderzoek verricht.

Na observatie bleek dat B. aan de balie van een hotel een tas met ongeveer een miljoen gulden in bewaring gaf. Volgens de twee douaniers die een verklaring aflegden, was er te weinig belastend materiaal voorhanden om tegen B. op te treden. Besloten werd dat er een fictieve informant moest worden gecreëerd die verband kon leggen tussen het geld en een overtreding van de opiumwet.