Chrysler boekt winst in het derde kwartaal

DETROIT, 21 OKT. Het Amerikaanse autoconcern Chrysler, na General Motors en Ford de grootste autofabrikant in de Verenigde Staten, heeft in het derde kwartaal van dit jaar een winst behaald van 202 miljoen dollar. In hetzelfde kwartaal vorig jaar leed het bedrijf een verlies van 82 miljoen dollar. De omzet nam in het afgelopen kwartaal toe van 7,6 miljard tot 9,2 miljard dollar. Dit heeft Chrysler gisteren bekendgemaakt.

De bestuursvoorzitter van Chrysler, Lee Iacocca, verklaarde blij te zijn met de twee achtereenvolgende kwartalen van winst. In het tweede kwartaal van dit jaar bedroeg de winst 178 miljoen dollar. De bestuursvoorzitter, die eind december zal aftreden, verklaarde de winst in het derde kwartaal uit de verlaging van de kosten. Chrysler gaf minder kortingen en verkocht minder grote aantallen auto's ineens aan zijn grote afnemers.

In de resultaten over het derde kwartaal is een post opgenomen van 101 miljoen dollar in verband met de reorganisatie van de verhuurdivisie. Over de eerste negen maanden maakte Chrysler 367 miljoen dollar winst tegen een verlies van 892 miljoen dollar in dezelfde periode van vorig jaar. De omzet groeide van 21,1 miljard tot 26,7 miljard dollar. Dit is voor een belangrijk deel te danken aan het nieuwe model Grand Cherokee, dat zo populair is dat Chrysler overuren maakt om aan de vraag te kunnen voldoen. De koers van het aandeel Chrysler steeg maandag op de beurs in New York met 62,5 dollarcent.

Chrysler had in de Verenigde Staten en Canada een aandeel op de markt voor personen- en vrachtwagens van 12,5 procent. In het derde kwartaal van 1991 was dat 11,3 procent. De financieringsmaatschappij van Chrysler zag haar kwartaalwinst dalen van 81 miljoen tot 45 miljoen dollar. (Reuter, AP)