C. Wathey vrijuit in luchthavenschandaal

PHILIPSBURG, 21 OKT. De voormalige politieke leider van St. Maarten, Claude Wathey, is niet verantwoordelijk gesteld voor het miljoenenverlies bij de uitbreiding van de Juliana Luchthaven op het eiland. Dit heeft de rechter gisteren bepaald in de zaak die de luchthaven tegen Wathey had aangespannen.

Het Princess Juliana International Airport op het Bovenwindse eiland had via de rechter van zijn adviseur Wathey een schadevergoeding geëist van omgerekend 21,5 miljoen gulden omdat deze verkeerde adviezen had gegeven. De rechter bepaalde echter dat de adviezen van Wathey slechts van beperkte betekenis waren en dat een opdrachtgever zelf verantwoordelijk blijft voor het project dat hij uitvoert. Wathey kan volgens de uitspraak niets worden verweten en kan daarom niet aansprakelijk worden gesteld.

Rechter Warnink wees de klacht van de luchthaven af. Deze werd veroordeeld tot betaling van de proceskosten van 9.500 gulden.

Wathey was 40 jaar lang alleenheerser op St Maarten, tot hij tijdens de verkiezingen van april 1991 een grote nedelaag leed. Later werd hij gekozen als gedeputeerde, maar dit duurde slechts tot 20 juli jongstleden. Hij diende toen zijn ontslag in als reactie op maatregelen van de Koninkrijksregering om eindelijk orde op zaken te stellen op het eiland. (ANP)