Britse staatslening voor het eerst in D-marken

De onweerstaanbare opkomst van de D-mark als Europese munt en het teruglopende vertrouwen in andere Europese valuta's werd gisteren dramatisch geïllustreerd. Groot-Brittannië geeft voor de eerste keer in de geschiedenis een staatslening uit, gedenomineerd in D-marken.

Na een felle competitie met ondermeer Morgan Stanley wist Deutsche Bank, Europa's grootste particuliere financiële instelling, zich op te werpen als leider van het syndicaat dat de lening uitgeeft. Naar verluidt "won' Deutsche Bank omdat de Britse staat zijn eerste lening in D-marken wilde uitgeven via de meest prestigieuze Duitse bank. Groot-Brittannië leent 5,5 miljard D-mark via een eurolening met een looptijd van vijf jaar. De Britse lening is de meest recente van diverse grote leningen in D-marken, de zogenoemde "sovereign-emissies', die de afgelopen weken door Europese overheden zijn uitgegeven. De verwachting is dat meer markleningen zullen volgen.

De beoogde Europese munt, de ecu, heeft volledig afgedaan na het Deense "nee' tegen het Verdrag van Maastricht begin juni. “De D-mark is de enige Europese valuta die zich nog kan koesteren in het vertrouwen van beleggers”, aldus een Britse bankier.

Hij en andere bankiers zien de Britse emissie, de recente Zweedse sovereign en een lening van één miljard D-mark van de Europese Investeringsbank als de aanzet tot een “spectaculaire” stijging van de handel in D-mark euroleningen. Sedert begin september werd de emissie-activiteit in D-marken alleen overtroffen door de dollar en de Japanse yen. De grote liquiditeit in de "sovereigns' maakt deze leningen aantrekkelijk voor institutionele beleggers (pensioenfondsen, verzekeraars, beleggingsfondsen).

Bankiers omschreven vanmorgen de belangstelling voor de Britse lening als “ongewoon” groot. Banken die niet waren uitgenodigd deel te nemen aan het syndicaat deden hun uiterste best alsnog een graantje mee te pikken. Deutsche Bank maakte vanmorgen bekend dat de eurobond, met een coupon van 7⅛ procent, wordt uitgegeven tegen een koers van 101,71. Volgens welingelichte bronnen heeft Deutsche Bank 2,2 miljard D-mark van de lening voor zich zelf bemachtigd. Andere partijen kregen niet meer dan 175 miljoen D-mark van de lening.

    • Paul Wessels