Belgrado knoopt betrekkingen aan met Kroatië

SARAJEVO/GENÈVE, 21 OKT. De federale Joegoslavische regering in Belgrado en de regering van Kroatië hebben besloten hun betrekkingen te normaliseren. Dat is het resultaat van een ontmoeting in Genève tussen de Kroatische president Franjo Tudjman en de federale president, Dobrica Cosic.

De twee landen zullen nog niet direct volledige diplomatieke betrekkingen aanknopen, maar de twee landen zullen wel kantoren in elkaars hoofdsteden openen.

De Bosnische president Izetbegovic maakte vanmorgen in Genève, waar onderhandeld wordt over de toekomst van Bosnië, bekend dat de moslim-militairen zullen meedoen aan besprekingen over een demilitarisering van de hoofdstad Sarajevo. Izetbegovic, die bevestigde dat hij instemt met de deling van Bosnië in afzonderlijke regio's, kondigde gisteravond aan dat hij aan het eind van het jaar de macht overdraagt.

Pantservoertuigen van de Verenigde Naties hebben de afgelopen nacht een tiental hulpwerkers uit de stad Vitez geëvacueerd nadat daar gevechten waren uitgebroken tussen Kroatische en moslim-strijdkrachten, die officieel nog samen tegen de Serviërs vechten. Het hoofdkwartier van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen in Sarajevo liet weten dat zijn medewerkers in Vitez, een plaats honderd kilometer ten noorden van Sarajevo die tot voor kort veilig in handen van de moslims was, dekking hadden moeten zoeken in verband met de strijd. De gevechten zouden begonnen zijn in Travnik, een stad ten noordwesten van Vitez en zich geleidelijk verder in de omgeving uitbreiden. In verband met de uitbreiding van de gevechten heeft de VN besloten de hulpvluchten op Sarajevo weer op te schorten.

De gevechten tussen moslims en Kroaten lijken zich uit te breiden na berichten vorige week dinsdag dat een poging zou zijn ondernomen tot een staatsgreep tegen de door moslims geleide regering in Bosnië.

De VN stuurde de veiligheidstroepen naar Vitez kort nadat besloten was de aanvoer van hulpgoederen over de weg stop te zetten. Een tweede aanvoerroute vanuit Mostar in het zuiden werd vorige week al afgesloten, nadat een hulpkonvooi was gebombardeerd. (Reuter, AP, AFP)