800.000 exemplaren "Sex' van Madonna zijn lang niet genoeg

AMSTERDAM, 21 OKT. Meer dan 800.000 exemplaren van Madonna's controversiële fotoboek "Sex' zijn vanaf vandaag over de hele wereld te koop - en in Europa lijkt er al een tekort te zijn, want in Nederland en België zijn voorlopig nog geen exemplaren te koop. Madonna heeft een uitvoerige campagne gevoerd om het boek, en haar nieuwe plaat Erotica, te promoten. Het boek bevat 128 foto's van sexuele fantasieën van Madonna, zoals ze expliciet in het voorwoord schrijft: “Dit is een boek over sex. Sex is geen liefde (...) Dit zijn fantasieën van mij.” In een van haar promotie-interviews benadrukt de Amerikaanse popzangeres dat ze een positieve boodschap over sex wil brengen, plezier in sex wil stimuleren en de valse schaamte bestrijdt.

Daarom zien we Madonna in naakt langs de weg liften, naakt een pizza eten, topless benzine tanken, Madonna vrijend met kaalgeschoren skinhead vrouwen, Madonna de liefde bedrijven in groepsverband, en masturberend boven een spiegel. Er zijn ook sado-masochistische scènes gefotografeerd, onder meer een waarop Madonna met een scheermes een naakte man scheert.

Het boek heeft een ijzeren omslag en zit verpakt in een zilverkleurige plastic hoes met Madonna's gezicht er op. Het "sado-masochistische salontafelboek' even in de winkel doorbladeren is dus onmogelijk. In een Newyorkse boekhandel mogen nieuwsgierige klanten even in het vijftig dollar kostende boek kijken voor de prijs van een dollar per pagina. Die dollars komen ten goede aan het Aids-bestrijdingsfonds, waar Madonna zich voor inzet. In het boek is ook een oproep voor veilig vrijen opgenomen.

Het boek is in het grootste geheim gemaakt. Alle medewerkers en fotograaf Steven Meisel moesten van uitgever Times Warner contracten ondertekenen dat ze niets over de fotosessies en het boek mochten vertellen. Bij de drukker en de opslagruimtes van de boeken zijn gewapende bewakers geplaatst die moesten voorkomen dat exemplaren voortijdig werden gestolen.