Zweed Magnusson verkoopt Larmag-toren aan Atlantis

Niet bekend

Het meest markante onderdeel van de nu verkochte onroerend-goedportefeuille is een stuk grond in de nabijheid van het Amsterdamse station Sloterdijk.

Magnusson wilde op deze grond de Larmag-toren laten verrijzen, die met een lengte van 220 meter het hoogste gebouw in Nederland zou worden. De plannen voor de bouw van de wolkenkrabber staan nog steeds overeind.

De Zweed heeft naar eigen zeggen een “klein verlies” geleden op de totale transactie, waarmee een bedrag is gemoeid van ongeveer 1 miljard gulden. Naast grond op drie locaties in Amsterdam (Sloterdijk, Badhoevedorp en Schiphol), bestond Larmags vastgoedbezit uit kantoorgebouwen in New York (Manhattan) en Chicago. Met de aankoop van deze kantoorgebouwen was in mei 1990 een bedrag gemoeid van 1,3 miljard gulden. Vooral in de Verenigde Staten staan de onroerend-goedprijzen sinds enkele jaren zwaar onder druk.

Magnusson heeft zich uit de onroerend-goedwereld teruggetrokken omdat de handel in vastgoed nagenoeg is opgedroogd. De Zweed wil zich nu concentreren op investeringen in de scheepvaart, de levensmiddelen- en de energiesector.Het avontuur in de vastgoedbranche heeft hem per saldo “geen windeieren gelegd”, aldus Magnusson.(ANP)