Uitleenartikelen kruiswerk gratis

UTRECHT, 20 OKT. De Landelijke Vereniging voor Thuiszorg (LVT) wail dat de kruisverenigingen tot 1 januari cliënten geen vergoeding vragen voor ter beschikking gestelde hulpmiddelen als verstelbare bedden, krukken en rolstoelen.

Aanleiding is een recente uitspraak van de Commissie voor Beroepszaken van de Ziekenfondsraad over een klacht van iemand die na drie maanden voor hulpmiddelen moest gaan betalen. De commissie vond dat in strijd met de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. De LVT beveelt de instellingen aan om na het verstrijken van de gebruikelijke termijn voor gratis uitleen geen vergoeding te vragen als de cliënt de verpleegartikelen nog nodig heeft en als hij er geen vergoeding voor krijgt van zijn verzekeraar of van andere instanties. Cliënten die de afgelopen drie maanden zijn begonnen met het betalen voor noodzakelijke uitleenartikelen krijgen hun geld terug.