Twijfels over fiscale steun voor "groene' beleggingen

DEN HAAG, 20 OKT. Het ministerie van financiën en politieke partijen reageren terughoudend op het PvdA-voorstel het beleggen in milieuvriendelijke projecten fiscaal te bevorderen. Ook bestaande "groene' instellingen, zoals de Triodosbank, hebben hun twijfels.

Het Kamerlid Vreugdenhil van het CDA vindt het “best nuttig om erover na te denken”, maar heeft zijn twijfel over de praktische mogelijkheden van het plan. Ook vraagt hij zich af of, wanneer er speciale "groenrekeningen' komen, niet ook investeringen in de bejaardenzorg en ziekenhuizen voor fiscale vrijstelling in aanmerking zouden moeten komen.

VVD'er Van Rey vindt het “zeer te prijzen” dat sociaal-democraten fiscale vrijstellingen voor rente en dividend bepleiten, maar ziet ook praktische bezwaren opdoemen. Kan een dochteronderneming van Shell die milieuvriendelijke produkten fabriceert, onder zo'n regeling vallen, vraagt hij zich af. Ook Tommel van D66 ziet voor “deze sympathieke gedachte” problemen, bijvoorbeeld over de vraag wat milieu-investeringen precies zijn en of het belastingsysteem er niet nodeloos ingewikkelder door wordt.

Het ministerie van financiën liet vanochtend weten dat het het PvdA-voorstel zorgvuldig zal bestuderen, niet op de laatste plaats de financiële consequenties ervan. Volgens de initiatiefnemers zijn die er niet, omdat zij een verschuiving verwachten van andere belastingvrije beleggingen naar de "groenrekeningen'.

De bestaande groene of ethische fondsen begroeten het PvdA-plan met instemming, maar zetten tegelijkertijd vraagtekens bij de criteria waaraan milieuvriendelijke beleggingen moeten voldoen.

De Triodosbank, die op antroposofische grondslag groene en maatschappijvernieuwende projecten financiert, vraagt zich af hoe het "groene' gehalte gemeten kan worden van de instellingen die zich met groen sparen en beleggen bezig houden. “Zonder een deugdelijk keurmerk voor groen beleggen, zullen de belastingmaatregelen snel tot oneigenlijk gebruik leiden. Daarmee is het milieu en de belegger of spaarder niet gediend”, aldus een woordvoerder van de Triodosbank. De bank, die tevens het Biogrond Beleggingsfonds beheert, investeert vooral in windenergie en biologische landbouw.

Op dit moment gaat er in Nederland circa 275 miljoen gulden om in groen en ethisch beleggen en bankieren. Beleggingsfondsen als het Andere Beleggingsfonds (ABF) en Biogrond Fonds zijn genoteerd op de parallelmarkt van de Amsterdamse effectenbeurs. De verzekeringsmaatschappij Zwolsche Algemeene introduceerde vorig het Holland Groen Rentefonds en Delta Lloyd begon enkele maanden geleden de Meerwaardepolis. Alle vier deze fondsen werken met beleggingscriteria als maatschappijvernieuwing en milieubewustzijn.

Niet ideëel, maar zuiver commercieel gericht op investeringen in dat deel van het bedrijfsleven dat zich bezig houdt met milieutechnologie zijn het Environmental Growth Fund van Pierson, Heldring & Pierson en het Milieu Aandelen Fonds van verzekeraar Eagle Star.