Spanning loopt op in Belgrado na actie politie

BELGRADO, 20 OKT. De Servische politie heeft gisteren het federale ministerie van binnenlandse zaken van Joegoslavië in Belgrado bezet. Daarmee dreigt een rechtstreekse confrontatie tussen de Servische en de federale Joegoslavische autoriteiten, tussen Milosevic enerzijds en de Joegoslavische president Cosic en diens premier Panic anderzijds.

Volgens de Servische autoriteiten zou volgens een rechterlijke uitspraak het gebouw van het ministerie de Servische politie toebehoren, zo meldt het Joegoslavische persbureau Tanjug. Daarop heeft de federale Joegoslavische regering, die gisteravond in spoedzitting bijeenkwam “in de meest energieke termen” van de daartoe bevoegde Servische organen gevraagd dat de Servische politie uit het gebouw wordt teruggetrokken. De regering van premier Panic liet weten dat de gerechtelijke beslissing iedere juridische basis mist.

De bezetting van het ministerie is uitgevoerd onder leiding van Michalj Kertes, een politiek bondgenoot van Milosevic en voormalig staatssecretaris van binnenlandse zaken. Kertes werd in juli door premier Panic ontslagen wegens zijn betrokkenheid bij de gedwongen verhuizing van Kroaten uit door Servië geclaimd gebied. Ook zou hij een rol hebben gespeeld bij de leverantie van wapens aan Serviërs in Kroatië

De confrontatie heeft voor grote politieke onrust in Belgrado gezorgd, nadat president Cosic afgelopen vrijdag openlijk speculeerde op de mogelijkheid van een burgeroorlog tussen de nationalisten rondom Milosevic en meer gematigde krachten die een compromis zoeken.

Milosevic heeft gisteren onverwacht ingestemd met de eis van zijn politieke tegenstanders van vervroegde algemene verkiezingen. Een akkoord daarover werd bereikt na besloten overleg van alle politieke partijen, aldus het persbureau Tanjug. Een referendum over vervroegde verkiezingen, dat op 11 oktober werd gehouden, leverde een te geringe opkomst op, zodat de uitspraak daarover niet als bindend kon worden beschouwd. De verkiezingen, die waarschijnlijk nog voor het einde van dit jaar zullen worden gehouden, zullen duidelijkheid moeten verschaffen over de positie van Milosevic en diens aanhang. Premier Panic heeft de afgelopen tijd herhaaldelijk aangedrongen op het aftreden van de Servische leider, omdat zijn beleid opheffing van de sancties die de Verenigde Naties tegen Servië hebben ingesteld onmogelijk maakt. (Reuter, AFP, AP)