Solti: nestor der waarlijk grote dirigenten tachtig jaar

Sir Georg Solti wordt morgen tachtig en de muziekwereld viert de verjaardag van de nestor der waarlijk grote dirigenten op bijzonder uitbundige wijze. Solti, op 21 oktober 1912 geboren in Boedapest en sinds lang geridderd Brits onderdaan, is zelf in Londen waar hij vanaf vrijdag een serie uitvoeringen van Verdi's Otello dirigeert in het Royal Operahouse Covent Garden, waarvan hij van 1961 tot 1971 chef-dirigent was. Placido Domingo zingt de titelrol, Kiri Te Kanawa is Desdemona. Volgende week dinsdag wordt deze Otello rechtstreeks uitgezonden op tv (BBC 2) en radio (BBC Radio 3) vanaf 20.25 uur. In de pauze is er een gesprek met Solti, die aanstaande zaterdag recipieert in het Londense Hyde Park Hotel.

Een reeds eerder in Duitsland uitgezonden bijzonder indringend interview van een uur met Solti wordt vanavond herhaald (Duitsland 2 23.50-00.50 uur) in de serie Zeugen des Jahrhunderts. Die titel is voor Solti zeer toepasselijk: hij zag en hoorde immers zelf Kodaly, Bartók, Strauss, Toscanini en Bruno Walter nog dirigeren.

Ook in ons land wordt aandacht geschonken aan de verjaardag van Solti. De Concert Radio, de klassieke zender die in grote delen van het land is te ontvangen via de kabel, laat morgen een groot aantal opnamen van Solti horen. Om 09.00 uur wordt begonnen met de Vijfde symfonie van Beethoven, gespeeld door de Wiener Philharmoniker. Verder nog muziek van Haydn, Debussy, Bruckner, Elgar, Tsjaikovski, Mendelssohn, Mahler, en Bartók.

In ons land is Solti de komende tijd ook verschillende keren te gast bij het Concertgebouworkest, waarmee hij vorig jaar de Eerste symfonie van Sjostakowitsj en Le Sacre du Printemps van Strawinsky uitvorde, inmiddels ook bij Decca op cd verschenen. Begin december dirigeert Solti in Amsterdam Das Lied von der Erde van Mahler met Marjana Lipovsek en Thomas Moser als solisten en ook deze uitvoering wordt vastgelegd door Decca.

Solti is al 45 jaar exclusief verbonden aan het label Decca, dat nu The Solti Edition, een indrukwekkende set van 25 cd's - heeft uitgebracht met veelal bekroonde door hem gedirigeerde opnamen. De Solti Editie - een keuze uit de meer dan 250 platen die Solti opnam - wordt begeleid met een voor ƒ 12.50 los verkrijgbare "Solti Sampler' en een boekje van 132 pagina's waarin Solti vertelt over zijn leven en bewonderend wordt toegesproken door tal van musici en operasterren.

De bekroningen blijven doorgaan: het blad The Grammophone riep zijn cd's van Strauss' Die Frau ohne Schatten uit tot beste operaproduktie van het jaar en het blad kende hem ook een speciale prijs toe voor "Lifetime achievement'.

    • Kasper Jansen