Savimbi laat rivaal en bemiddelaars wachten

NAIROBI, 20 OKT. De Anglose oppositieleider Jonas Savimbi is gisteren niet komen opdagen voor topoverleg met zijn rivaal, president José Eduardo dos Santos. Hij liet hoge Amerikaanse en Zuidafrikaanse diplomaten die proberen te bemiddelen in de Angolese crisis, uren tevergeefs wachten op de luchthaven van de hoofdstad Luanda.

Gisteren had een hoge functionaris van Savimbi's Unita nog verklaard dat de partijleider later op de dag van Huambo naar Luanda zou vliegen. Savimbi trok zich anderhalve week geleden in Huambo terug, een gebied waar Unita grote aanhang geniet, nadat hij had geweigerd zijn nederlaag bij de verkiezingen vorige maand te aanvaarden. De Zuidafrikaanse minister van buitenlandse zaken, Pik Botha, begaf zich vorige week naar Huambo en overreedde Savimbi terug te keren naar Luanda. Voor het topoverleg gisteren was behalve Botha aanwezig de Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken belast met Afrika, Herman Cohen, evenals een Portugese minister en een hoge Russische diplomaat.

Dos Santos zou het overleg hebben willen laten plaatsvinden in het presidentiële paleis, terwijl Savimbi op het laatste moment besloot alleen op de luchthaven te willen praten. In wat kan worden uitgelegd als een grote diplomatieke belediging had Savimbi Botha en Cohen kennelijk niet op de hoogte gebracht van zijn gewijzigde plannen. Zuid-Afrika en de Verenigde Staten, die beide de grootste steunpilaren vormden voor Unita gedurende de 16 jaar lange burgeroorlog, proberen Savimbi te bewegen de verkiezingsuitslag alsnog te aanvaarden en niet de militaire strijd te hervatten. Tot nu toe heeft Savimbi deze druk genegeerd.

Hoofdonderwerp van het topoverleg zou zijn geweest het organiseren van een tweede verkiezingsronde voor het presidentsschap. De Verenigde Naties, die toezien op de verkiezingen, ontwikkelen plannen om 6000 waarnemers te zenden, één voor ieder stemlokaal. Tot nu toe verbleven er slechts enkele honderden VN-waarnemers in Angola.