Russen gaan collectie Koenigs exposeren

DEN HAAG, 20 OKT. De Koenigs-collectie zal binnen afzienbare tijd in Rusland te zien zijn. De ruim vijfhonderd, uiterst kostbare tekeningen, die sinds de Tweede Wereldoorlog spoorloos waren, zullen in de loop van november worden geëxposeerd in Moskou en St. Petersburg. Dat zei minister Jevgeni Sidorov van Cultuur vorige week in Moskou tegen R. de Haas, directeur van de Rijksdienst Beeldende Kunst.

De Koenigs-collectie, die in Nederlands bezit was, werd in oorlogstijd door de Duitsers gekocht voor Hitlers museum.

De Haas was in Moskou voor het jaarlijkse bilaterale overleg over de culturele betrekkingen tussen Nederland en Rusland. Tijdens dit overleg kwam ook de Koenigs-collectie ter sprake, waarvan de Russiche autoriteiten onlangs toegaven dat zij in Russisch bezit is. Volgens De Haas wordt het Russisch initiatief tot tentoonstellen ingegeven door politieke motieven. “Men wil het Russisch publiek duidelijk maken dat de Koenigs-collectie geen Duitse collectie is, maar een Nederlandse. Daarom zal ook een catalogus verschijnen, waarin de geschiedenis van de collectie wordt verhaald. Op deze manier wil men de recuperatie van de tekeningen aan de Nederlandse overheid voor de Russen aanvaardbaar maken.”

Waar de tekeningen van onder anderen Dürer, Rembrandt, Rafael en Rubens nu worden bewaard, weet De Haas nog niet. Minister Sidorov wil eerst zelf de collectie inspecteren voordat Nederlandse autoriteiten er een blik op mogen werpen.