Rusland wil meedoen aan operatie van Weu en Navo

GLENEAGLES, 20 OKT. Rusland wil schepen leveren voor de maritieme eenheid van NAVO en WEU die voor de kust van het voormalige Joegoslavië scheepsbewegingen controleert om daarmee toe te zien op naleving van het economisch embargo tegen Servië. Nederland zou graag zien dat de schepen van WEU en NAVO opdracht krijgt om ook inspecties van scheepsladingen uit te voeren. Dat bleek vanochtend bij de openingszitting van de Nuclear Planning Group van de NAVO in Glenneagles.

Na de historische beslissing van vorig jaar in Taormina om de nucleaire afschrikking van de NAVO met tachtig procent te reduceren, zullen de ministers van defensie zich in de tweedaagse zitting voornamelijk bezighouden met het geweld in het voormalige Joegoslavië. Daarnaast buigen zij zich over de uitwerking van plannen om de NAVO bij te laten dragen aan vredesoperaties van de Verenigde Naties en van de Conferentie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (CVSE). Groot-Brittannië heeft voorgesteld om op het terrein van opleidingen en procedures onderling nauwer samen te werken voor vredesoperaties in de toekomst.

Sommige landen van de NAVO zijn er voorstander van om de maritieme presentie voor de kust van het voormalige Joegoslavië terug te brengen en de activiteiten met vliegtuigen te vergroten. De ministers willen ook dat er een duidelijk tijdschema komt voor het ontplooien van infanterie-eenheden in Bosnië door Groot-Brittannië, Frankrijk en Spanje zodat de aan- en afvoertroepen aan het werk kunnen gaan. Nederland en België sturen geen vrachtwagens naar Bosnië zolang de beveiliging van de konvooien niet in orde is.

De ministers van defensie krijgen in Glenneagles ook een voortgangsrapport van SHAPE, het militaire hoofdkwartier van de NAVO, over de studie die zij verricht over vredesoperaties. Ook zullen de ministers voorzieningen moeten treffen voor het NAVO-structuurfonds. Het Amerikaanse Congres heeft de bijdrage van de VS verlaagd van 221 miljoen dollar naar 60 miljoen dollar. Het NAVO-structuurfonds zorgt voor gezamenlijke investeringen in Europa en het onderhoud van vliegvelden en gebouwen.

    • Willebrord Nieuwenhuis