RDM-voorzitter Den Dulk wordt nieuwe topman van ECT

ROTTERDAM, 20 OKT. Ir. W. Den Dulk, de directievoorzitter van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM), wordt de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van het Rotterdamse overslagbedrijf ECT.

De raad van commissarissen van ECT heeft dit gisteren bekend gemaakt. Den Dulk volgt ir. G. Wormmeester op, die een maand geleden met pensioen ging. De benoeming gaat per 1 februari van het volgend jaar in. De ondernemingsraad van ECT, die vandaag een kenningsmakingsgesprek met Den Dulk zou hebben, zal binnenkort advies uitbrengen over het voorgenomen besluit van de ECT-commissarissen.

De benoeming van Den Dulk wordt algemeen als "verrassend' omschreven. De nieuwe ECT-topman ontbrak op de lijst van mogelijke opvolgers die lange tijd het geruchtencircuit in de Rotterdamse haven beheerste. Naar nu bleek is de opvolging van Wormmeester, die begin september rond was, enige weken bewust geheimgehouden. Den Dulk was als RDM-directeur tot voor kort in onderhandeling met Taiwan over de levering van enkele duikboten. Bij RDM wordt Den Dulk opgevolgd door de 61-jarige J.A. Schaap. Schaap leidde sinds enkele jaren de werf samen met Den Dulk.

Den Dulk is 51 jaar en heeft sinds zijn afstuderen als werktuigbouwkundig ingenieur in verscheidene functies bij RDM gewerkt. In 1983 werd hij benoemd tot voorzitter van de directie. Sinds 1991 is hij tevens voorzitter van de RDM Technology Groep, die bestaat uit ongeveer twintig bedrijven in Nederland, Duitsland, België, Amerika, Maleisië, Engeland en Frankrijk.

Den Dulk begint bij ECT in een periode van veel overleg met de Nederlandse overheid. ECT is met de overheid en met concurrent Pakhoed al enige maanden in onderhandeling over plannen voor de bouw van nieuwe containerterminals op de Maasvlakte. Het Rotterdamse concern staat voor grote investeringen op de Maasvlakte waarbij ook enkele honderden miljoenen overheidsgeld zijn gemoeid.

Daarbij hangt veel af van samenwerking met Pakhoed-dochter Unitcentre, de enige concurrent in de Rotterdamse haven in het marktsegment van de grote containerrederijen. De overheid heeft die samenwerking als voorwaarde gesteld voor investeringen in de infrastructuur voor de Maasvlakte. Een fusie tussen ECT en Unitcentre is eerder dit jaar door betrokken partijen niet uitgesloten. Accountants brengen momenteel de waarde van deze bedrijven in kaart.