Quene wil sociale zekerheid onafhankelijk maken

DEN HAAG, 20 OKT. Het toezicht op de uitvoering van de sociale zekerheid moet volledig onafhankelijk worden. “Los van werkgevers, werknemers en overheid.” De Sociaal-Economische Raad heeft daar afgelopen vrijdag unaniem overeenstemming over bereikt. Dat zegt de voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, ir. T. Quené, vandaag in een vraaggesprek met deze krant. Dit betekent dat de vakcentrale FNV het verzet tegen een onafhankelijk toezicht heeft opgegeven.

Het toezicht op de sociale zekerheid gebeurt nu via de Toezichtkamer van de Sociale Verzekeringsraad, waarin werkgevers en werknemers zijn vertegenwoordigd. De werkgeversorganisaties VNO en NCW hebben eind vorige maand hun bezwaren tegen het onafhankelijk maken van het toezicht op uitvoeringsorganen in de sociale zekerheid laten varen. De vakcentrale FNV gaat hiermee nu ook akkoord; de christelijke vakcentrale CNV was al voor een onafhankelijk toezicht. Staatssecretaris Ter Veld (sociale zaken) pleit in de nieuwe Organisatiewet voor een college van vijf onafhankelijke experts, die door de Kroon moeten worden benoemd en aan minister en parlement moeten rapporteren.