Onbekende Sovjet-muziek naar Westen

LOS ANGELES, 20 OKT. Honderdduizenden opnamen van klassieke muziek, die werden gemaakt in de voormalige Sovjet-Unie en nooit eerder daarbuiten waren te horen, zullen vanaf volgend jaar in het westen worden uitgebracht.

De aankondiging daarvan werd gisteren in Los Angeles gedaan door Joeri Kornilov, de directeur van de Russische staatstelevisiemaatschappij Ostankino. Het bedrijf, dat een enorm archief bezit, heeft daartoe met een bedrijf in Los Angeles een gezamenlijke onderneming opgericht, USSU - United States Soviet Union Arts Group. Dat bedrijf zal de opnamen, die zijn gemaakt tijdens radio-uitzendingen en studio-sessies, met de nieuwste technische procédés op digitale audio-tapes zetten. Daarbij zou ook gebruik gemaakt worden van een ruis-onderdrukkingstechniek die is ontwikkeld voor de Sovjet-spionagedienst KGB.

In het archief van Ostankino, dat is gehuisvest in zeven gebouwen in Moskou, bevinden zich meer dan 300.000 muziekopnamen, die zijn gemaakt sinds de jaren '30. Het artistiek belang daarvan werd gisteren door Sid Sharp, leider van USSU, vergeleken met de vondst van de Dode Zee-rollen. En Joeri Kornilov beloofde “de gezamenlijke ontdekking van vele nieuwe fabuleuze artiesten, wier namen om verschillende redenen, waaronder politieke, niet in het Westen bekend zijn. Hun talent evenaart dat van de grootste wél bekende kunstenaars.”

De eerste Russische opnamen die zullen worden uitgebracht zijn echter van befaamde Amerikanen, zoals de zangers Paul Robeson en Pete Seeger, de pianist Arthur Rubinstein, de violist Yehudi Menuhin en de tenor Luciano Pavarotti. Snel daarop komen opnamen van muziek van Serge Rachmaninof door verschillende orkesten en dirigenten, en van Tsjaikovski, onder andere door de Amerikaanse pianist Van Cliburn, die in 1958 het Tsjaikovski-concours in Moskou won, volgens sommigen op aanwijzing van de toenmalige Sovjet-leider Nikita Chroestjov.

Onder de bekende Russische artiesten van wie oude Sovjet-opnamen zullen worden uitgebracht zijn de pianist en componist Dmitri Sjostakowitsj, de cellist Mstislav Rostropowitsj en de pianisten Svjatoslav Richter, Emil Gilels en Lazar Berman. (Reuter)