"Moslims Bosnië aanvaarden regio's'

SARAJEVO/GENÈVE, 20 OKT. Bosnische moslim-leiders zouden in principe bereid zijn akkoord te gaan met een zekere vorm van regionale autonomie voor de verschillende delen van hun land. Dat wordt zowel in de Bosnische hoofdstad Sarajevo als in Genève, waar de diverse partijen aan de onderhandelingstafel zitten, vernomen. Volgens diplomatieke kringen in Genève zou de moslim-regering van president Izetbegovic bereid zijn akkoord te gaan met een geografische deling op voorwaarde dat de belangrijkste landbouwgebieden en industriële centra niet worden gedeeld. Ook zou Sarajevo als hoofdstad en administratief centrum gehandhaafd moeten worden.

Bij de onderhandelingen in Genève, die worden gevoerd onder auspiciën van de Verenigde Naties en de Europese Gemeenschap, beloofen de Bosnische president Izetbegovic en de federale Joegoslavische president Cosic gisteren te zullen samenwerken om te komen tot opheffing van de Servisch blokkade van Sarajevo. Overigens zetten waarnemers vraagtekens bij deze verklaring, zolang er geen duidelijkheid is over de positie van de Servische leider, Milosevic.

De bevelhebber van de VN-strijdkrachten in Sarajevo, generaal Husain Abdel-Razek, is gisteren korte tijd vastgehouden door Servische strijders, nadat er onenigheid was uitgebroken over de identiteitsdocumenten van de generaal en zijn medewerkers.